< Terug naar overzicht

Meer conflicten op het werk

Het aantal meldingen van psychosociale risico’s stijgt. Opmerkelijk daarbij is dat vier op tien meldingen gaan over conflicten op het werk. Daarna komen stress en burn-out en pestgedrag.

Het aantal meldingen van psychologische risico’s is vorig jaar met 12 procent gestegen. Zo meldt IDEWE naar aanleiding van de Week tegen Pesten die vandaag start. De externe dienst voor preventie en bescherming op het werk ontving vorig jaar 3127 meldingen van psychosociale risico’s. In 2018 waren er 2789 meldingen en in 2017 ‘slechts’ 2266.

Bij vier op tien meldingen ging het over conflicten op de werkvloer, gevolgd door stress en burn-out (26 procent) en pesten (14,6 procent). Bij 3,8 procent van de meldingen (121) was fysiek en psychisch geweld aan de orde. De top vijf werd afgesloten met meldingen over ongewenst seksueel gedrag (53 meldingen of 1,6 procent).

Het valt op dat er een pak meer meldingen (+ 18,5 procent) binnengekomen zijn van fysiek en psychisch geweld tussen collega’s. Daarnaast waren er ook fors meer meldingen van stress en burn-out situaties (+ 27 procent).

Bij 10 procent van wie aangaf gepest te worden of geweld te hebben ervaren, werd door de externe dienst een formeel dossier opgesteld. Bij 38 procent werd aan een preventieadviseur gevraagd om informeel te bemiddelen, te overleggen met een leidinggevende of de werknemer individueel te begeleiden. Bij meer dan de helft (52 procent) volstond een persoonlijk gesprek met een preventieadviseur.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen