< Terug naar overzicht

Meer autoverkeer maar structurele files zijn nog niet terug

Sinds de heropening van de bedrijven op 4 mei, groeit het verkeer weer gestaag aan. In de tweede week van mei werden meer sociale contacten toegestaan en gingen de winkels weer open. Van maandag 11 mei tot en met vrijdag 15 mei nam het autoverkeer daardoor toe met 10 procent.

Sinds de overheid op 14 maart 2020 maatregelen oplegde om de verspreiding van het covid-19-virus tegen te gaan, is het verkeer op de Vlaamse snelwegen sterk teruggevallen als gevolg van massaal telewerk, technische werkloosheid, het verbod op niet-essentiële verplaatsingen en de sluiting van bedrijven, winkels en horeca.
Vorige week maandag 11 mei werden de maatregelen tegen corona voor de tweede week op rij versoepeld en mochten de winkels weer opstarten. Daardoor is het autoverkeer tijdens de daaropvolgende werkdagen (tot en met vrijdag 15 mei) toegenomen met 10 procent. Het vrachtverkeer steeg tegelijk met 6 procent.

Toch blijft het gemiddeld aantal gereden autokilometers op werkdagen nog altijd historisch laag: 32.009.000 km, terwijl dat in de eerste twee weken van maart nog opliep tot ruim 51.758.000 km. Het gemiddeld aantal kilometers van vrachtverkeer op werkdagen bedraagt nu ruim 10.662.000 km. Begin maart was dat ruim 11.776.000 km. Sinds begin maart is het autoverkeer op werkdagen gedaald met 38 procent, het vrachtverkeer met 9,5 procent.

Hoewel het verkeersvolume dagelijks aangroeit, staan de gebruikelijke structurele files er vooralsnog niet. De filedruk op de Vlaamse snelwegen steeg met 12 procent in de werkweek van 11 tot en met 15 mei, maar ligt nog altijd 73 procent lager dan voor de coronacrisis. De beperkte snelwegfiles die er nu nog zijn, hebben telkens een duidelijke oorzaak: grenscontroles, wegenwerken (Oosterweelwerken op de E17 in Antwerpen en de renovatie van het viaduct in Gentbrugge) en incidenten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen