< Terug naar overzicht

Medewerkers met vrienden op het werk leven langer

Sociale interactie op het werk leidt tot een lager sterftecijfer. Samen naar een voetbalwedstrijd gaan en praten over het privéleven zou ervoor kunnen zorgen dat medewerkers langer leven.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv. De onderzoekers gingen niet over één nacht ijs. Voor het onderzoek 'Work-Based Predictors of Mortality' werden 20 jaar lang 820 werknemers gevolgd. De resultaten werden gecorrigeerd voor onder andere roken en overgewicht.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek: personen die veel steun van hun omgeving ervaren, sterven minder jong.

Volgens de onderzoekers zorgt sociale interactie voor gezondere personen doordat hun humeur beter is en het de vaardigheid om te leren verbetert. Door sociale interactie komen hormonen vrij die mensen blijer maken. Daarnaast zijn gelukkige medewerkers, die onderdeel zijn van een team, meer geneigd deel te nemen aan gezondheidsprogramma’s.

De onderzoekers zien ook belangrijke voordelen voor de werkvloer. Sociale ondersteuning zorgt ervoor dat medewerkers meer kennis vergaren en beter gebruik maken van resources. Sociale interactie vergroot daarmee zowel het welzijn van de medewerker als dat van de organisatie.

Als de werkomgeving weinig ondersteuning biedt, is er volgens het onderzoek een grotere kans op verzuim en een grotere kans op geringere productiviteit. Werken in een onvriendelijke, niet ondersteunende omgeving, eist zijn tol, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers wijzen erop dat zeer zakelijke omgevingen niet bijdragen aan de gezondheid van medewerkers. Progressieve organisaties beseffen dat medewerkers veel tijd op de werkvloer doorbrengen en dat dit dus maar beter een prettige omgeving kan zijn.

Een ander gevolg is een lager verloop. Medewerkers met vrienden op het werk stappen minder snel op.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen