< Terug naar overzicht

Medewerkers die wandelen na de lunch zijn productiever en kennen minder stress

Een nieuwe studie toont aan dat een lunchwandeling bijzonder interessant kan zijn voor de productiviteit én samenhang op het werk. Het korte uitje beïnvloedt immers het humeur van mensen positief én maakt ze beter bestand om met stress om te gaan. Bovendien: vaarwel, lunchdip. Althans, dit geldt voor mensen met ‘zittend werk’.

Al vele studies hebben zich gebogen over de lange-termijneffecten van wandelen. Doorgaans gaat het dan al om een stevig parcours en de effecten op de gezondheid. Niets mis mee, maar nu is er een nieuw onderzoek dat het effect van een korte wandeling tijdens de lunchpauze op een werkdag onder de loep geschoven heeft. Wat doet een beetje beweging en even frisse lucht happen na de lunch? Welke impact heeft dat op het werk?

De New York Times bericht over precies zo’n studie die zich expliciet richtte op mensen met een ‘zittend beroep’. De 59 vrijwilligers uit het onderzoek werden zomaar in twee groepen verdeeld. Eén groep startte onmiddellijk met een tien weken durend wandelprogramma. Drie keer per week werd er tussen de middag, in eigen tempo, een half uur gewandeld.

Twee groepen met realtime informatie

‘s Ochtends, ’s avonds, en voor en na de wandeling kregen de vrijwilligers verscheidene vragen voorgeschoteld. Via een app peilden deze vragen naar stress, spanning, enthousiasme, motivatie en lichamelijke vermoeidheid op dat moment. Zo kon realtime informatie verzameld worden. Bij vroegere studies werden deze gevoelens achteraf gemeten.

De tweede groep (controlegroep) kreeg steevast dezelfde vragenlijst, maar ondernam de eerste tien weken geen wandeling na de lunch.

Hogere productiviteit

De wandelaars na de lunch bleken zich enthousiaster en minder gespannen te voelen. Er werd zelfs een verschil geconstateerd met hun eigen gevoelens op de dagen dat ze niet gewandeld hadden.

Bij het vaststellen van de effecten is er wel een probleem met het meten van de productiviteit. De onderzoekers richtten zich immers niet direct op productiviteit, al durft dr. Thogersen-Ntoumani wel besluiten dat de productiviteit toeneemt door de lunchwandeling. Hij baseert zich daarbij op de positieve gevoelens en het enthousiasme. Die zijn sowieso zeer belangrijk voor de productiviteit.

Leuke bijkomstigheid: ook de lichamelijke fitheid van alle vrijwilligers die 10 weken hadden gewandeld, was toegenomen.

Bron: New York Times (nytimes.com)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen