< Terug naar overzicht

Medewerkers belonen met deel van de winst stijgt, maar blijft bescheiden

Met de winstpremie en de collectieve loonbonus (cao 90-bonus) beschikken organisaties over twee instrumenten om hun medewerkers te belonen voor het behalen van de doelstellingen. Ook in 2020 gaat het gebruik in stijgende lijn als men de eerste jaarhelft vergelijkt met vorig jaar. Het uitgekeerde bedrag stijgt echter niet; ook al is dit gebaseerd op de winst van vorig jaar. Vooral de kleinste organisaties hanteren deze variabele verloning. Toch blijft het een marginaal fenomeen.

Uit de recente analyse van een HR-dienstverlener bij zijn klanten blijkt het volgende. Medio 2020 is het aantal werkgevers dat een winstpremie geeft een drievoud van medio 2018. Minimum 20.000 werknemers genieten dit jaar van deze fiscaalvriendelijke bonus. Vergeleken met de eerste jaarhelft van 2019 is er een stijging van 43 procent in aantal werknemers. Ook de cao 90-loonbonus (die tien jaar langer bestaat, met zes keer zoveel werknemers en bijna een tienvoud van betrokken werknemers) heeft nog groeipotentieel. In vergelijking met de eerste helft van 2019 steeg het aantal werkgevers in 2020 opnieuw met 2 procent en het aantal werknemers dat ervan geniet met 3 procent. Het is een manier om zich te onderscheiden van andere werkgevers.

Belangrijke kanttekening: slechts een mini-minderheid (3 procent) van de werkgevers gebruikt instrumenten om werknemers variabel te belonen.

Het gemiddelde bedrag in deze eerste jaarhelft ligt op 1.420 euro voor de winstpremie (mediaan 395 euro) en op 871 euro voor de cao 90-bonus (mediaan 509 euro). In de eerste jaarhelft van 2019 kwam dit nog op 2.131 euro voor de winstpremie (mediaan 858 euro) en op 873 euro voor cao 90-bonus (mediaan 528 euro).

Vooral de werkgevers met minder dan 50 werknemers zetten een van beide mogelijkheden in om hun medewerkers te belonen voor hun inzet. Meer dan 80 van alle winstpremies ruim de helft van de cao 90-bonussen zijn daar te vinden

Bron: SD Worx

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen