< Terug naar overzicht

Medewerker is het slimst voor zijn dertigste

Wilt u graag slimme medewerkers, werf dan alleen jonge mensen aan. Al is het maar de vraag of dat zo’n slimme zet is: personen pieken pas verbaal na hun veertigste. Uw jonge medewerkers mogen dan wel veel kennis bezitten, ze kunnen die nog niet goed overbrengen.

Mensen behalen de hoogste scores op IQ-testen tussen hun 25ste en 34ste levensjaar. Dat blijkt uit onderzoek van uitgeverij Pearson Assessment and Information bij ruim 1500 respondenten.

De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat dertigers in bepaalde aspecten van intelligentie hoger scoren dan anderen. Dat zijn echter de mensen die tijdens een reorganisatie als eerste worden ontslagen, louter omdat dit goedkoper is. Het is dus de vraag of werkgevers optimaal gebruikmaken van dit gegeven.

Intelligentie ontwikkelt zich vanaf de geboorte in een stijgende lijn. Het ontwikkelt zich als een parabool, met de leeftijdsgroep 25-30 als piek. Daarna neemt het gestaag af. Eén aspect verbetert echter wel naarmate mensen ouder worden. Wanneer je kijkt naar de verbale subtests, blijkt dat het moment waarop mensen het sterkst in hun woordenschat zijn, verder weg ligt. Mensen krijgen dus een steeds betere woordenschat wanneer ze in een hogere leeftijdscategorie terechtkomen. Dit ligt ook in lijn met het feit dat ouderen meer ervaring hebben.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen