< Terug naar overzicht

Mannen maken amper gebruik van ouderschapsverlof

Vooral vrouwelijke werknemers doen een beroep op maatregelen zoals ouderschapsverlof, tijdskrediet of dienstencheques om werk en gezin te combineren. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Man op maandag 19 november lanceerde federaal minister van Werk Monica De Coninck een plan om mannen aan te moedigen ouderschapsverlof te nemen.

Vooral vrouwelijke werknemers doen een beroep op maatregelen om gezin en werk beter te combineren. In 2011 werden 73 procent van de 52.538 ouderschapsverloven opgenomen door vrouwelijke werknemers. Bovendien nemen de vrouwen in verhouding meer vol- en halftijds ouderschapsverlof op, terwijl bijna negen mannen op de tien kozen voor een 1/5de ouderschapsverlof.

Dezelfde trend wordt ook weerspiegeld in de statistieken van tijdskrediet, verlof voor palliatieve zorg, medische bijstand aan een ziek familielid of thuiszorg aan een gehandicapt kind. Bovendien zijn 8 op de 10 werknemers die deeltijds werken, vrouwen.

Hoewel vaders steeds vaker bereid zijn om meer te investeren in de dagelijkse organisatie van het gezinsleven, worden ze geconfronteerd met verschillende remmen, zoals het bestaande stereotype beeld van de vrouw als moederfiguur en de man als kostwinner. Maar ook de cultuur op de werkvloer is een drempel.

Samen met staatssecretaris voor Sociale Zaken Philippe Courard en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen lanceert minister De Coninck een sensibiliseringsplan. Zo willen ze de federale maatregelen beter bekend maken, omdat heel wat mannen niet weten dat ouderschapsverlof ook een recht voor de vader is. Ze willen ook werkgevers aanmoedigen om rekening te houden met de persoonlijke situatie van hun werknemers.

Tegen 2013 plant minister De Coninck een handleiding voor de werkgevers met de bedoeling om te informeren en te sensibiliseren.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen