< Terug naar overzicht

Mannen en werkgevers blind voor glazen plafond

Vrouwen botsen nog steeds op een glazen plafond. Zij krijgen nog steeds minder kansen bij rekrutering en minder loon voor hetzelfde werk dan mannen. Daarnaast bekleden ze weinig top managementfuncties of zitjes in raden van bestuur. Hun mannelijke collega’s en de werkgevers delen deze perceptie slechts met mondjesmaat of helemaal niet.

Dit blijkt uit onderzoek van Tempo-Team, uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau InSites Consulting, bij een representatieve steekproef van 201 werkgevers en 527 werknemers. Vrouwen blijken erg pessimistisch wat hun kansen op de arbeidsmarkt betreft. Hun mannelijke collega’s treden hen daar maar schoorvoetend in bij.

Minder dan een derde (31 procent) van de ondervraagde vrouwen zegt hetzelfde loon naar werken te krijgen als dat van mannen. Van de mannelijke werknemers zegt bijna de helft dat dit het geval is.

Ook over de carrièremogelijkheden liggen de meningen van mannen en vrouwen ver uit elkaar. Slechts een op de drie vrouwen (34 procent) tegenover bijna de helft van de mannen (45 procent) vinden dat vrouwen evenveel kansen hebben als mannen bij de rekrutering. In amper de helft van de bedrijven bekleden vrouwen volgens hogere kaderfuncties of maken ze deel uit van de raad van bestuur.

Volgens de helft van de vrouwelijke werknemers is er dan ook nood aan dwingende maatregelen, zoals quota, om de aanwezigheid van vrouwen in bestuursraden en in top managementfuncties te versterken.

Anderzijds is de helft van de ondervraagde mannen en vrouwen dat het onmogelijk is om een topcarrière te combineren met een gezinsleven, ongeacht het geslacht.

Ook over de meerwaarde van vrouwen op werkvloer verschillen de meningen. 81 procent van de vrouwen zegt dat vrouwen in een team complementair zijn met hun mannelijke collega’s. Van de mannen is daar slechts 60 procent van overtuigd. Twee derde van de vrouwen erkent dat vrouwen een andere kijk hebben op werk, de helft van de mannen is daar ook van overtuigd.

Volgens een meerderheid van de werkgevers is het glazen plafond een mythe. Twee derde is van mening dat vrouwen evenveel kansen krijgen als mannen bij rekrutering. 65 procent zegt dat beiden hetzelfde loon naar werk krijgen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen