< Terug naar overzicht

Mannen depressiever als vrouw meer verdient

Mannen in tweeverdienersgezinnen hebben meer depressieve klachten. Vooral als ze minder verdienen dan hun partner en ze een groter deel van het huishouden op zich nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van Rozemarijn Dereuddre en professor Piet Bracke van de vakgroep Sociologie van de Universiteit Gent.

Mannen vertonen meer depressieve klachten als hun echtgenote tewerkgesteld is, dan wanneer ze de enige kostwinner zijn. Dit geldt niet voor hun partners.

In anderhalfverdienersgezinnen kunnen deze hogere depressiescores in verband gebracht worden met de tewerkstelling van de vrouw op zich. De tewerkstelling van de vrouw draagt ook bij tot een hoger gezinsinkomen, maar dit heeft geen gevolgen voor de mentale gezondheid van haar partner.

Hoger loon
Ook bij tweeverdieners gaat de voltijdse tewerkstelling van de vrouw samen met een minder goede mentale gezondheid van hun partner, maar dan enkel wanneer de vrouw een loon heeft dat hoger is dan dat van haar partner. Voor vrouwen daarentegen lijkt een onevenwicht in inkomen hun mentale gezondheid niet nefast te beïnvloeden.

Ook de verdeling van de huishoudelijke taken heeft een invloed op de mentale gezondheid van mannen. Zo rapporteren mannen meer depressieve klachten naarmate ze een groter deel van het huishouden op zich nemen. Bij vrouwen is dat net het omgekeerde. Zij vertonen minder klachten wanneer zij het grootste deel op zich nemen. Dit laatste is vooral het gevolg van het feit dat vrouwen gevoeliger zijn voor de mentale gezondheid van hun partner. Mannen die meer huishoudelijke taken op zich nemen dan hun partner melden meer klachten en dit maakt dat ook hun partner zich minder goed in haar vel voelt.

Verlies van status
Beide bevindingen tonen aan dat mannen in hun relaties gevoelig zijn voor een verlies van status, zeggenschap en autonomie. Ze hebben blijkbaar moeite met een partner met een hoger beroepsinkomen en met het opnemen van de verantwoordelijkheid voor routineuze huishoudelijke taken.

Dit onderzoek toont eens te meer aan dat de transitieovergang naar geslachtsgelijkheid binnen koppels vooral op weerstand stoot bij mannen en dat daardoor ook hun partners (nog) niet ten volle kunnen genieten van een volledige herverdeling van zowel betaalde als huishoudelijke arbeid.

De onderzoekers baseren hun conclusies op gegevens van de Panel Studie van Belgische Huishoudens over 1054 Belgische heteroseksuele koppels tussen 18 en 65 jaar. Drie types van huishoudens werden onderscheiden: het mannelijk kostwinnersgezin (waarbij de man voltijds tewerkgesteld is en de vrouw het huishouden op zich neemt), het anderhalfverdienersgezin (waarbij de man voltijds werkt en de vrouw deeltijds) en het tweeverdienersgezin (waar beide partners voltijds werken).

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen