< Terug naar overzicht

Managers zijn slechte beslissers

“Managers zijn incompetent, hebben gebrek aan zelfvertrouwen en nemen slechte beslissingen.” Maar liefst de helft van de werknemers kijkt zo tegen de eigen chef aan. Hoe langer een werknemer voor een manager werkt, hoe meer zijn vertrouwen in de baas afneemt. Dit leidt Investors in People af uit onderzoek bij Britse werknemers.

Investors in People (IiP) is een internationale standaard waarmee de gedachte wordt gestimuleerd (en openlijk gewaardeerd) dat organisaties beter functioneren via systematische, coherente en effectieve investeringen in het eigen personeel. IiP verrichte in juni onderzoek bij meer dan 3400 Britten naar hun oordeel over hun leidinggevende. De online-studie leverde enkele opmerkelijke resultaten op.

Bijna de helft van de ondervraagde werknemers (46%) is van mening dat zijn baas zwak is in het nemen van beslissingen. Twee derden van de respondenten die hierover klagen, stellen dat dit hen frustreert en dat ze daardoor het respect voor hun manager verliezen. Zij geloven ook dat dit ondermaats beslissen de prestaties van het bedrijf aantast: 83% gelooft dat het de moraal aantast, 51% zegt dat het de productiviteit doet dalen en bijna een op vijf (19%) gelooft dat de concurrentie mede hierdoor voorsprong kan nemen. Incompetentie (51%) en een gebrek aan vertrouwen (34%) worden door de ondervraagden opgegeven als de basis voor de besluitloosheid van leidinggevenden.

Het goede nieuws voor leidinggevenden is dat veel werknemers erkennen dat niet altijd de manager zelf schuld heeft aan zijn ondermaats functioneren. Meer dan een kwart (26%) geeft aan dat leidinggevenden niet genoeg gecoacht worden door het senior management en 21% is van mening dat de managers te weinig training krijgen.

Maar het houdt hier niet op: wanneer managers toch de knoop doorhakken en een belangrijke beslissing nemen, hebben veel werknemers het gevoel dat er geen rekening gehouden wordt met hun zienswijze. De helft van de ondervraagde managers, stelt dat het management wel degelijk rekening houdt met de mening van anderen in de organisatie. Slechts 22% van de medewerkers is die mening toegedaan. Bijna de helft van de werknemers (47%) zegt dat leidinggevenden pas achteraf de beslissing meedelen, waardoor ze telkens voor een voldongen feit worden geplaatst.

Hoe langer een medewerker actief is voor een bedrijf, hoe meer zijn vertrouwen in de besluitvaardigheid van zijn leidinggevende slinkt. Van de medewerkers die nog geen jaar aan de slag zijn bij hun werkgever gelooft 61% dat zijn managers goede beslissers zijn. Dit percentage daalt tot 40 bij de medewerkers met een anciënniteit van zes tot tien jaar.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen