< Terug naar overzicht

Manager wikt en weegt telewerken

Managers geloven in de voordelen van telewerken, maar maken zich zorgen over de productiviteit van telewerkers, de groepssfeer en eventuele beveiligingslekken.

Volgens een enquête van internetbeveiliger Sonic Wall voelen managers en bedrijfsleiders zich steeds comfortabeler bij het fenomeen telewerken, maar ze maken zich wel zorgen om de impact op de productiviteit, efficiënte teambuilding en computerbeveiliging.

Meer dan de helft van de 1184 bevraagde managers is van mening dat het aanbieden van de mogelijkheid tot telewerken een competitieve noodzaak is – of op zijn minst een manier om medewerkers extra te motiveren. Meer dan een derde van de managers heeft werknemers die meer dan 20% van de tijd buiten kantoor werken.

De belangrijkste redenen voor bedrijven, die niet nog over een formeel beleid inzake telewerken beschikken, om hun idee hierover bij te stellen zijn: motivatie van de medewerker (26%), de kosten van kantoorruimte (15%), de stijgende brandstofprijzen (14%), het verkeer en de weersomstandigheden (14%).

De helft van de respondenten gaf aan dat het bedrijf over een formeel beleid inzake telewerken beschikt. Ondanks de groeiende steun voor werken op afstand, wijzen bedrijfsleiders op enkele problemen rond telewerken. De top drie van kopzorgen:De bezorgdheid dat hun werknemers productief zullen blijven: dit in tegenstelling tot het feit dat 34% van de managers gelooft dat telewerkers minstens even productief of in sommige gevallen zelfs productiever zijn dan de collega’s die op kantoor werken.
De uitdaging om een sterk team te vormen: 15% van de respondenten gelooft dat telewerkers bepaalde aspecten van de job missen door niet fysiek op kantoor aanwezig te zijn.
De bezorgdheid over potentiële inbreuken op de veiligheid en/of beveiligingslekken: dit is voor bijna een kwart van de respondenten die niet over een beveiligingsbeleid beschikken dé kopzorg bij werken op afstand.

 


Overigens is de plaats van waaruit wordt gewerkt niet onbelangrijk voor managers. De meeste ondervraagden (22%) verkiezen dat hun werknemers van thuis werken, gevolgd door 16% die vinden dat het business-center van een hotel een goede locatie is. De koffieshops op luchthavens, openbare bibliotheken en hot spots kregen minder steun – tussen de 6 en 9%.

Goed om weten: u beantwoordt als telewerker best meteen elke oproep. Bijna een kwart van de managers is er namelijk van overtuigd dat wanneer u niet direct gehoor geeft, u op dat ogenblik huishoudelijke karweitjes verricht of met de kinderen op schok bent. Bijna één op de tien meent dat de werknemer met opzet zijn telefoon niet beantwoordt.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen