< Terug naar overzicht

Manager erkent rol in pesten

Britse managers steken de hand in eigen boezem. Ze vinden dat hun gedrag de belangrijkste bijdrage levert aan het groeiend probleem van pesterijen op de werkvloer.

Elke werkdag worden twee miljoen Britten getreiterd door een collega of een chef. De slachtoffers zijn gemiddeld zeven werkdagen méér afwezig wegens ziekte dan de andere werknemers. Samen kost dat de Britse economie 18 miljoen pond per jaar. Onderzoek in opdracht van de overkoepelende vakbond TUC bracht aan het licht dat in drie gevallen op de vier, de pester de baas is van het slachtoffer.

In het kader van de vierde nationale ‘Ban Bullying At Work’-campagne verrichte het Chartered Management Institute onderzoek bij managers. Volgens het instituut ligt het management vaak aan de basis van steeds weerkerend pesten, omdat leidinggevenden op alle niveaus veelal de vaardigheden ontberen die nodig zijn om het probleem adequaat aan te pakken.

Opmerkelijk: de managers geven toe dat slechte managementvaardigheden de belangrijkste reden zijn waarom er meer gepest wordt op de werkvloer. Ze steken de hand in eigen boezem: twee derde vindt dat hun eigen gedrag de belangrijkste bijdrage levert aan dit groeiende probleem. Naast slechte managementvaardigheden of een gebrek aan leiderschapstalent (volgens 66% de hoofdoorzaak van pestincidenten), noemt 57% de persoonlijkheid van de leidinggevenden als belangrijkste oorzaak van pesterijen, 56% wijst ook op de autoritaire manier van leidinggeven. Andere genoemde factoren zijn de onkunde om problemen en incidenten aan te pakken (37%) en het opleggen van onrealistische doelstellingen (27%).

Gevraagd naar de vorm die de pesterijen meestal aannemen, antwoordden zeven van de tien managers machtsmisbruik, twee derde overdreven controles en meer dan de helft uitsluiting.

Dat managers het nalaten in te grijpen, blijkt ook uit een studie van professoren aan de Bond University in Australië. Zij ontdekten dat pestkoppen vaak ongestoord hun gang kunnen gaan en door hun dominant gedrag zelfs steeds hogere functies krijgen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen