< Terug naar overzicht

Maatregel gewaarborgd loon uitgesteld

Eén van de meest in het oog springende maatregelen in het federale regeerakkoord, de uitbreiding van het gewaarborgd loon tot twee maanden, komt er pas vanaf 1 januari 2016.

De federale regering stelt de invoering uit van de extra maand loon die werkgevers voortaan moeten waarborgen voor zieke werknemers, nadat daar vanuit werkgevershoek forse kritiek op gekomen was. De maatregel gaat pas in op 1 januari 2016.

De voorgestelde maatregel dreigde een serieuze extra kostprijs voor de ondernemingen met zich mee te brengen en doorkruist tevens het sociaal overleg over het eenheidsstatuut. Ook is er voorzien dat de kosten voor de werkgevers maximaal 350 miljoen euro mag bedragen.

“Het uitstel biedt de mogelijkheid om alternatieven te bekijken en de eventuele kosten verder te minimaliseren”, reageert de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka.

“Maar uitstel is geen afstel. In 2016 komt de maatregel er toch en de gevolgen voor de werkgevers blijven even zwaar”, waarschuwt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie berekende dat twee maanden gewaarborgd loon de werkgevers meer dan 700 miljoen euro kost.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) ontkent echter dat het om een toegeving aan de werkgevers gaat, “want de timing is pas vandaag finaal beslist.”

Bron: Voka/Unizo/De Morgen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen