< Terug naar overzicht

Maandag minst populaire ziektedag

Maandag 21 januari zou het ‘Blue Monday’ geweest zijn, de meest deprimerende dag van het jaar met de meeste afwezigheden. Al blijkt dat niet uit een analyse van het aantal dagen kortdurend verzuim. De meest ‘populaire’ werkdag voor kortdurend ziekteverzuim was vorig jaar donderdag.

De derde maandag van januari staat bekend als ‘Blue Monday’ of de meest deprimerende dag van het jaar. Het concept werd in 2005 een eerste keer gebruikt door een Brits reisbureau om de verkoop van vakanties aan te zwengelen. In de wetenschappelijke en academische wereld is er nooit aan getwijfeld dat Blue Monday commerciële onzin is zonder enige wetenschappelijke onderbouw.

Lange winter kruipt in de kleren

HR-dienstverlener Attentia onderzocht alle data met afwezigheden van meer dan 110.000 medewerkers in Belgische bedrijven het voorbije jaar. Het baseerde zich hiervoor op het aantal gepresteerde uren, ziektes en verlof in 2018. De analyse toont aan dat maandag absoluut geen piekdag is qua ziekte. Integendeel: maandag is de minst ‘populaire’ dag voor kort ziekteverzuim.

Daarnaast blijkt ook dat Blue Monday in 2018 allerminst de ‘populairste’ maandag voor ziekteverzuim was. Maandagen met het meeste kort verzuim lagen vorig jaar eind februari en begin maart. Deze piek is deels te verklaren doordat ons land toen middenin het griepseizoen zat, toen op zijn hoogtepunt.

“Wat we in de wintermaanden wel zien, is dat medewerkers door de kortere dagen minder daglicht hebben. Dit kan leiden tot 'seasonal affective disorder' (SAD), een ernstigere vorm van de winterblues, die om een behandeling vraagt. In die zin zou je dus eerder over Blue Months kunnen spreken in plaats van over Blue Monday”, zegt Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen