< Terug naar overzicht

Maandag en vrijdag zijn ‘populaire’ ziektedagen

Kmo-werknemers blijven vandaag meer of regelmatiger ziek thuis dan vijf jaar geleden. Vooral de afwezigheden van één dag, de baaldagen, zijn met zeven procent toegenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van zelfstandigenorganisatie NSZ bij 552 kmo’s die samen 5961 medewerkers tellen. Bijna de helft van de bedrijfsleiders (45 procent) stelt vast dat werknemers vandaag meer of regelmatiger ziek thuisblijven dan vijf jaar geleden. Vooral de korte afwezigheden door ziekte nemen toe en stegen met 7 procent.

30 procent van de zieke bedienden zijn slechts één dag afwezig, terwijl slechts 17 procent van de arbeiders zich een dag ziek meldt. NSZ verwijst naar de carensdag als verklaring. Arbeiders die minder dan 14 dagen ziek zijn, krijgen hun eerste dag ziekte niet betaald door de werkgever. Bedienden kennen die carensdag niet.

Bovendien blijken maandag en vrijdag populaire baaldagen. Maar liefst 24 procent van de bedienden die zich een dag ziek meldde, deden dit op maandag, gevolgd door 23,5 procent op vrijdag en vervolgens op dinsdag (17 procent), woensdag (16,5 procent) en donderdag (16 procent). Ook de dagen voor en na een officiële feestdag en de dagen na een lokaal evenement blijken populair als ziektedag.

Een derde van de bedrijfsleiders twijfelt aan de echtheid van de ziekte. 81 procent vraagt dan ook een dokterscertificaat. Anderzijds schakelt 68 procent nooit een controledokter in wegens te duur.

NSZ berekende dat de werkelijke kostprijs voor de werkgever van een dag absenteïsme bij een bediende 685 per jaar kost of 326 euro per dag. Gemiddeld genomen, meldt een bediende zich 2,1 keer per jaar een dag ziek.

Bron: NSZ

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen