< Terug naar overzicht

Maaltijdcheques vervangen door geld

Minister van Economie Johan Vande Lanotte wil de maaltijd- en ecocheques afschaffen en het geld gewoon met het loon van de werknemers mee storten. De voorwaarden om de cheques te verkrijgen, blijven wel behouden.

Federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) wil de maaltijd- en ecocheques afschaffen en het geld gewoon met het loon van de werknemers mee storten. “Dat is een lastenverlaging voor de bedrijven van 80 miljoen euro', zegt Vande Lanotte in Het Nieuwsblad op Zondag.

“Het systeem van de maaltijdcheques is waanzinnig”, meent Vande Lanotte. “Het is een fluitje van een cent om dat gewoon op de rekening te storten. Cheques kosten het bedrijfsleven 80 miljoen euro, terwijl dat geld niet naar de mensen gaat.”

De minister wil de voorwaarden om die cheques te krijgen wel behouden, maar de cheques zelf afschaffen. Een deel van het loon via een aparte drager uitkeren, blijft voor hem een nodeloze administratieve last.

Handelaarsorganisaties als Comeos, Unizo en NSZ zijn al langer voorstander van de afschaffing, omdat ze de cheques een nodeloze papieren rompslomp vinden. Vande Lanotte verwacht wel tegenstand van vakbonden en grote werkgeversorganisaties.

De vakbonden zijn al koele minnaars van het systeem, omdat het geld niet meetelt voor het pensioen en er geen sociale zekerheid op geheven wordt. De werkgevers zullen vrezen dat de fiscus het geld vroeg of laat toch zal willen belasten.

Het systeem van de maaltijdcheques dateert van eind jaren zestig. Zo'n twee miljoen werknemers krijgen er. Sinds juli ligt er een wetsvoorstel neer in de Senaat om de maaltijd- en ecocheques af te schaffen.

Bron: Het Nieuwsblad op Zondag

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen