< Terug naar overzicht

Maaltijdcheques als wapen tegen de economische crisis

Maaltijdcheques vervangen door cash loon, zoals steeds meer geopperd wordt, lijkt geen goed idee te zijn. De cheques zorgen immers voor meer omzet voor winkeliers en horecazaken. Het voordeel zou in de ogen van werknemers ook kleiner lijken.

Dat blijkt uit onderzoek naar de impact van een mogelijke vervanging van de maaltijdcheques door cash loon door Joep Konings, professor Economie aan de KU Leuven. Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) zette vorig jaar dit onderwerp op de politieke agenda. Concrete initiatieven heeft hij sindsdien nog niet genomen. De regering wacht daarvoor op een advies van de Nationale Arbeidsraad. In de Senaat ligt er wel een wetsvoorstel op tafel van Rik Daems (Open VLD) om de maaltijdcheques in loon om te zetten.

Voor het onderzoek analyseerde professor Konings de bedrijfsgegevens van 10.000 handelszaken. “Er moet voorzichtig met de maaltijdcheques worden omgegaan. Hun economische waarde is groot en een brute afschaffing zou een slechte zaak zijn”, concludeert Konings.

Consumeren in plaats van sparen

De stelling dat er niets zal veranderen wanneer werknemers hun maaltijdcheques in cash uitbetaald krijgen, klopt niet. “Wie meer cash in handen heeft, krijgt de neiging om extra te sparen en niet alle beschikbare geld meteen uit te geven. En al zeker niet allemaal aan voeding. Maaltijdcheques kan je niet opsparen, die moet je uitgeven”, legt Konings uit.

De cheques zorgen voor extra omzet. Winkeliers en horecazaken die maaltijdcheques als betaalmiddel aanvaarden, hebben hun jaaromzet met een procent zien stijgen, ondanks de crisis. Andere handelaars zagen hun omzet met vijf procent dalen. “Elke euro die wordt uitgegeven met maaltijdcheques, resulteert bij de betrokken handelaars in een bijkomende verkoop van nog eens 1,8 euro. Dat heet omzetpromotie.”

Geldillusie

Er zal ook schijnbaar minder netto overblijven voor de werknemer als de cheque omgezet wordt in cash loon. “Als een cheque van 7 euro wordt omgezet in loon, daalt dat bedrag tot 5,91 euro, want in die 7 euro zit een persoonlijke bijdrage van 1,09 euro. Maar wie 5,91 euro per gewerkte dag krijgt, zal dat minder geld vinden dan die cheque van 7 euro, ook al hebben beide in feite dezelfde waarde. Dat heet geldillusie. Omdat het voordeel kleiner lijkt, zal er minder worden uitgegeven aan voeding en dat zal de handelaars ­een procent omzet kosten”, merkt Konings op.

De kritiek dat veel consumenten cheques verliezen, klopt niet. Zo blijkt uit een analyse van uitgevers Sodexo en Edenred. Slechts 0,35 procent van alle cheques gaat verloren of wordt niet tijdig gebruikt. Omgerekend is dat een cheque per werknemer per 15 maanden.

Nog volgens Konings zal het omzetverlies bij een afschaffing van de maaltijdcheques ook tot jobverlies leiden. Hij berekent de rechtstreekse schade op 9000 jobs.

Bron: De Standaard

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen