< Terug naar overzicht

Maaltijdcheque: goed voor werknemer of handelaar?

De helft van de Belgen wacht op de ontvangst van zijn maaltijdcheques vooraleer hij inkopen doet. Een op drie zegt bovendien voeding van een betere kwaliteit te kunnen kopen dankzij maaltijdcheques. Zouden ze dat ook doen met een hoger loon in de plaats? Misschien. Zeker is wel dat maaltijdcheques goed zijn voor de lokale handel. Ze kunnen immers niet te gelde gemaakt worden in het buitenland.

Maaltijdcheques zijn niet weg te denken uit het voedingsbudget van vier op de tien Belgen.

Cijfers van Statbel tonen aan dat het aandeel van het budget dat wordt besteed aan voeding van jaar tot jaar vermindert. In 1980 bedroeg dit nog 22 procent van het totaalbudget, terwijl dit in de jaren 2010 gedaald is tot 15 procent. Dankzij maaltijdcheques kan dit fenomeen worden omgekeerd. De studie uitgevoerd door Listen bij een representatieve steekproef van 1641 werknemers-begunstigden in België, op vraag van VIA, de overkoepelende vereniging van uitgevers van maaltijdcheques, beaamt dit: vier op tien begunstigden bevestigen dat het bedrag dat ze ontvangen in maaltijdcheques onmisbaar is voor hun voedingsbudget en belangrijk voor een maandelijks budgettair evenwicht.
Bovendien spelen maaltijdcheques een rol in de kwaliteit van de voeding van de werknemers die maaltijdcheques ontvangen. Een op drie beweert betere voedingskwaliteit te kunnen aankopen dankzij maaltijdcheques.

Positieve impact op economie

De maaltijdcheque ondersteunt de Belgische economie in ruime mate, aangezien maaltijdcheques alleen mogen worden besteed in België. Zo wordt voor elke euro die door de werkgever wordt toegekend in maaltijdcheques 1,80 euro besteed in de lokale economie.
Dit is een belangrijk gegeven, vooral wanneer men weet dat sommige landgenoten hun inkopen liever doen in winkels net over de grens: zo vloeit er jaarlijks 8 miljard euro naar het buitenland, volgens Unizo en UCM.
Handelaars voelen als eerste het gunstige effect van de maaltijdcheques. Zes op tien handelaars verklaren dat maaltijdcheques een positief effect hebben op hun omzet en een op drie bevestigt dat maaltijdcheques tot 10 procent van de omzet vertegenwoordigen.
De maaltijdcheque in België telde 2. 050.000 begunstigden in 2019, ofwel 50 procent van de werknemers; 75.000 bedrijven kennen maaltijdcheques toe en 25.000 handelaars zijn aangesloten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen