< Terug naar overzicht

Maakt de proefperiode een comeback?

De federale regering overweegt de proefperiode voor nieuwe werknemers opnieuw in te voeren. Ze vraagt aan de sociale partners om een voorstel uit te werken. De bedrijven reageren tevreden, de vakbonden zijn boos. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bevindt zich daar ergens tussenin.

Tot 2014 kon een bedrijf een werknemer in de proeftijd ontslaan met een maximale opzegperiode van één week. Maar bij de invoering van het eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden werd de proefperiode afgeschaft.

"Bedrijven spelen liever op veilig en kiezen daarom makkelijker voor uitzendcontracten, wat duurder is. Maar werknemers blijven langer hangen in zo'n uitzendstatuut, waardoor ze bijvoorbeeld moeilijker een lening krijgen,” aldus Karel Van Eetvelt (Unizo) in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

De N-VA, Open VLD en de MR hebben hier begrip voor en wilden daarom de proefperiode weer invoeren. Coalitiepartner CD&V stapt echter niet zomaar mee in dat verhaal en wil eerst sociaal overleg. Kris Peeters houdt voorlopig dan ook de boot af. “In het regeerakkoord staat dat we enkele dingen gaan evalueren die ook de vorige regeringen hebben gemaakt. De proefperiode is daar één van. Ik heb de sociale partners gecontacteerd met de vraag om de gesprekken wat te versnellen. Meer dan dat is er nog niet beslist.”

Vakbonden reageren boos op 'dictaat'

De sociale partners krijgen nu de keuze om de proefperiode opnieuw in te voeren of een alternatief voor te stellen met hetzelfde effect op de werkgelegenheid. De vakbonden reageren in ieder geval reeds afwijzend. “Het is altijd hetzelfde met deze regering: we mogen iets uitwerken dat al is beslist. Dat pikken wij niet. Eventueel overleg wordt bij voorbaat al onderuit gehaald”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Ook het ACV is hier niet over te spreken. “Nu fluisteren de werkgevers al wat het resultaat van het sociaal overleg moet zijn. Voor dat dictaat passen we”, aldus Mathieu Verjans van het ACV. “Men wil gewoon de werkzekerheid van mensen in hun beginperiode eenzijdig afbouwen.”

En ook de liberale vakbond ACLVB reageert diep ontgoocheld: “Door nu al volmondig de uitkomst bij een eventueel niet-slagen van het compromis te voorspellen, doet de regering een voorafname op het sociaal overleg.” Bij niet-slagen van het overleg, zal de regering immers de proefperiode zonder verder overleg nieuw leven in blazen.

Bron: Deredactie.be, De Tijd (tijd.be) en ACLVB (aclvb.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen