< Terug naar overzicht

Loopbaankloof tussen mannen en vrouwen

Bijna driekwart van de Belgische HR-managers zien een loopbaankloof waarbij vrouwen hun carrière niet op dezelfde wijze ontwikkelen als mannen. Zij pleiten dan ook voor maatregelen om de kloof te dichten.

Dat blijkt uit een enquête van rekruteringsspecialist Robert Half bij 200 HR-managers in België. 72 procent van de Belgische HR-managers zegt dat er een loopbaankloof is, waarbij vrouwen op de werkvloer hun carrière niet op dezelfde wijze ontwikkelen als mannen.

Zowel de meerderheid van de ondervraagde mannelijke HR-managers (73 procent), als de vrouwelijke HR-managers (69 procent) bevestigen het bestaan van een dergelijke loopbaankloof.

De helft van de ondervraagde HR-managers wijt dit aan de wijze waarop de maatschappij naar werkende vrouwen kijkt. Maar ook het combineren van de zorg voor kinderen met het werk, verklaart de loopbaankloof volgens de helft van de HR-managers. 46 procent verwijst naar het gebrek aan promotiekansen voor vrouwen en 17 procent verwijst naar een gebrek aan ambitie.

De loopbaankloof tussen mannen en vrouwen kan gedicht worden door flexibele werktijden (48 procent), maar ook door potentieel talent vroegtijdig te identificeren en ontwikkelen via talentmanagementprogramma’s (47 procent). Nog eens 39 procent is van mening dat bedrijven hun verloningssysteem dienen aan te passen, terwijl 38 procent extra trainingen voor vrouwen noodzakelijk vindt in deze context.

Slechts 19 procent van de respondenten is van mening dat quotasystemen bevorderlijk zouden zijn in deze context en 14 procent denkt dat mentoring voor vrouwen zouden bijdragen om de kloof te dichten.

Een managementteam in Belgische bedrijven bestaat uit gemiddeld 25 procent vrouwen. Slechts een zeer kleine minderheid (8 procent) stelt dat meer dan de helft van de leden van hun managementteam vrouwen zijn. Dit percentage ligt evenwel dubbel zo hoog in Wallonië (12 procent) dan in Vlaanderen (6 procent) en Brussel (6 procent).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen