< Terug naar overzicht

Loopbaan zelf in handen nemen, verlaagt jobonzekerheid

Werknemers die proactief hun carrière in handen nemen, ervaren minder jobonzekerheid als werkloosheid dreigt wijst onderzoek van de Australische Curtin University uit. De onderzoekers tonen aan dat zelfs op een precaire arbeidsmarkt werknemers het heft zelf in handen kunnen nemen om gevoelens van jobonzekerheid te verlagen. Dat heeft op zijn beurt een positief effect op hun mentale gezondheid en welzijn.

De onderzoekers volgden gedurende verscheidene maanden 227 werknemers met een tijdelijk contract zonder vooruitzicht op een verlenging van het contract. Niet onverwacht voelden de meesten zich onzeker. Bij sommigen steeg de onzekerheid naarmate het einde van de tewerkstelling in zicht was, terwijl bij anderen de onzekerheid min of meer gelijk bleef.

De analyse leerde dat werknemers die proactief hun carrière in handen nemen, het beste omgaan met mogelijke werkloosheid. Ze ontwikkelden hun vaardigheden, netwerkten en deden aan loopbaanplanning. Ook consulteerden ze loopbaanbegeleiders om te bespreken welke trainingen ze konden volgen of welke opdrachten ze best aannemen om competenties te ontwikkelen die hun kansen op werk vergroten.

“Proactief actie ondernemen, zorgt ervoor dat deze werknemers een grotere mate van controle voelen en ook meer optimistisch zijn. Terwijl degene die passief het einde van hun contract afwachten niet alleen hun kansen op nieuw werk zien slinken. Het vergroot ook hun gevoelens van onzekerheid en dat is nefast voor hun welbevinden”, besluiten de onderzoekers. Al moeten ze wel toegeven dat ze niet nagegaan zijn of de proactieve werknemers inderdaad snel ander werk vonden. Maar ze verwijzen naar ander onderzoek dat toont dat proactiviteit de kans vergroot opnieuw werk te vinden.
Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Occupational Health Psychology

Bron: phys.org

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen