< Terug naar overzicht

Loopbaan van 40 jaar logisch, maar bijna niemand wil na 65 jaar werken

De helft van de Belgen vindt dat iedereen minstens 40 jaar moet werken. Maar weinige willen zelf tot hun 65 jaar of langer werken. Tieners daarentegen zijn meer bereid om ook na hun 65 jaar te blijven werken.

Dat blijkt uit onderzoek van Bexpertise bij 4000 Belgen van 16 tot 65 jaar in opdracht bij het Europees Sociaal Fonds (ESF) Agentschap Vlaanderen. Het onderzoek peilde naar de huidige percepties en verwachtingen van Belgen omtrent hun werksituatie en toekomst.

Bijna de helft van de Belgen (49,9 procent) vindt dat iedereen 40 jaar moet werken voor een volwaardig pensioen. Anderzijds is maar 26,5 procent bereid om te werken tot 65 jaar of langer.

Er zijn ook opvallende leeftijdsverschillen. 40 jaar werken is voor 58,6 procent van de 51-plussers belangrijk en voor 41,9 procent van de -20'ers. Omgekeerd is meer dan een derde van de ondervraagde tieners (35,8 procent) bereid tot na 65 te werken. Bij werknemers ouder dan 51 daalt dat tot een kwart. “Het motto lijkt wel iedereen moet veertig jaar werken, behalve ik” , aldus de onderzoekers.

Wat betreft andere demografische kenmerken, zijn vrouwen (23,2 procent) minder vaak dan mannen (30,0 procent) bereid om tot of na hun 65ste aan de slag te blijven, evenals Walen (22,0 procent) tegenover Vlamingen (29,3 procent) en laaggeschoolden (23,0 procent) tegenover hooggeschoolden (29,4 procent).

Bron: De Standaard/Het Nieuwsblad/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen