< Terug naar overzicht

Loonsverhoging steeds vaker resultaatsgebonden

1 op de 3 HR-managers stelt dat de lonen dit jaar nog zullen stijgen. Extra verantwoordelijkheid naast de functie en professioneel gedrag van de medewerker zijn voor HR de belangrijkste redenen om extra salaris te bieden.

Loonverhoging gekoppeld aan prestatie

Het onderzoek van het rekruterings- en consultancybedrijf Robert Half bij 200 Nederlandse HR-managers laat zien dat 36% van de HR-managers verwacht dat de salarissen van hun medewerkers dit jaar zullen stijgen. Een opvallende trend in loonsverhoging is dat steeds meer bedrijven de verhoging van het salaris koppelen aan individuele prestaties. Zo’n drie op de tien (31%) HR-managers geven aan het meest te zien in een salarisverhoging op basis van meetbare resultaten van de prestaties. Op die manier zouden extra salariskosten gelijk lopen met een stijging van de productiviteit. Dit staat tegenover 20% die het aantal dienstjaren van de medewerker voorop stelt.

Transparant belonen

Waar vroeger het aantal dienstjaren vaak bepalend was bij het toekennen van een salarisverhoging, is dit de afgelopen jaren steeds meer veranderd. Tegenwoordig hechten werkgevers meer waarde aan individuele prestaties, productiviteit en competenties. Opvallend is ook dat bedrijven een steeds transparanter salarisbeleid voeren, zodat beslissingen over het al dan niet toekennen van een salarisverhoging duidelijk zijn voor de medewerkers. Studies tonen bovendien aan dat deze transparantie een positief effect heeft op de algemene werktevredenheid.

Hetzelfde lijkt ook te gelden voor de bonussen. Zowel cashbonussen als bonussen in aandelen, warrants of opties zijn vaak gelinkt aan enerzijds bepaalde objectieven die vastgelegd worden in het begin van het jaar en anderzijds aan de resultaten van het bedrijf in het algemeen. Op deze manier kan het bedrijf financiële incentives koppelen aan geleverde prestaties en resultaten.

Top 5 factoren voor loonsverhoging

Dit zijn volgens HR de vijf belangrijkste redenen om een medewerker een loonsverhoging te geven:

  1. Extra verantwoordelijkheden naast de functie (34%)
  2. Professioneel gedrag/samenwerken/teamwork (32%)
  3. Meetbare resultaten van de prestaties (31%)
  4. De periode sinds de laatste loonsverhoging (25%)
  5. Bereidheid om te leren/vooruit te komen (24%)

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen