< Terug naar overzicht

Loonkosten in België blijven dalen

De loonmatiging en indexsprong zijn duidelijk merkbaar in de cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Voor het vierde kwartaal op rij zijn de arbeidskosten in België gedaald.

De Oeso gaf nieuwe cijfers vrij over de arbeidskosten per eenheid product (de loonkosten per werknemer, afgezet tegen de productiviteit). Die daalde in de laatste drie maanden van het jaar met 0,1 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Dat is al het vierde kwartaal op rij met een daling van de loonkosten.

De nieuwe daling van de arbeidskosten per eenheid product komt er na een daling van 0,3 procent in het derde en tweede kwartaal, en een daling van 0,1 procent in de eerste maanden. Meer precies bleven de loonkosten per werknemer in het vierde kwartaal stabiel, en steeg de productiviteit met 0,1 procent. Alleen in Zweden was er bij de Oeso-landen een grotere daling van de arbeidskosten per eenheid product.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) heeft het dan ook over 'goede cijfers'. Het VBO wijst vooral op de buurlanden (onze voornaamste concurrenten), waar de arbeidskosten per eenheid product wel zijn gestegen, in Duitsland zelfs met een procent. De dalende arbeidskosten in België zijn het gevolg van ingrepen van de regering, met name de indexsprong en de loonmatiging.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen