< Terug naar overzicht

Loonkosten alleen in Zweden nog hoger dan in België

Op Zweden na zijn de loonkosten in ons land hoger dan gelijk waar in de Europese Unie. Zowel in de industrie als in de dienstensector staat België in de top drie van duurste landen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Institut für Makroökonomie en Konjunkturforschung (IMK), een bekende onderzoeksinstelling die banden heeft met de Duitse vakbonden. De loonkosten in de privésector in Zweden zijn met gemiddeld 42,2 euro per uur de hoogste in de EU.

Met 40,4 euro per uur staat België op de tweede plaats, voor Denemarken (39,4 euro), Frankrijk (34,9 euro), Luxemburg en Nederland (31,4 euro).

Duitsland (31 euro) zelf is van de zevende naar de achtste plaats gezakt en laat nu Finland voor. Het gemiddelde voor de eurozone bedraagt 28,2 euro.

Als we alleen naar de industrie kijken, blijft die top 3 intact met Zweden (44 euro), België (42 euro) en Denemarken. In de dienstensector zakt België na Zweden en Denemarken naar de derde plaats, maar dat is toch nog erg hoog.

Tussen 2000 en 2012 zijn de lonen in Duitsland jaarlijks gemiddeld met 1,9 procent gestegen, in België was dat 2,9 procent. Dat is ook ongeveer het gemiddelde van de eurozone. Dat is wel minder dan Frankrijk (3,3 procent) en Nederland (3 procent). In de periode voor 2008 stegen de loonkosten bij ons minder snel dan in de buurlanden, maar na 2008 was dat net omgekeerd.

Bron: De Redactie/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen