< Terug naar overzicht

Loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft haperen op 22 procent

Equal Pay Day, de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om hetzelfde loon te krijgen als mannen het voorbije jaar verdienden, valt dit jaar opnieuw op 20 maart. De loonkloof tussen mannen en vrouwen verkleint niet meer en blijft hangen op 22 procent.

Dat melden ABVV en het vrouwennetwerk van SP.A, zij-kant. De loonkloof bedraagt nog steeds 22 procent, dat is amper 0,18 procent beter dan vorig jaar.

Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is het feit dat vrouwen vaker deeltijds werken dan mannen. Dat is dan ook het thema van de Equal Pay Day-campagne dit jaar. Ongeveer 44 procent van de vrouwen werkt deeltijds, tegenover slechts 9 procent bij de mannen.

Die keuze voor deeltijds werk gebeurt bovendien helemaal niet zo vrijwillig als vele mensen geloven. Voor 52 procent van de deeltijds werkende vrouwen is de combinatie tussen privéleven en werk de hoofdreden om deeltijds te werken. Daarnaast zijn ze ook vaak werkzaam in sectoren zoals de distributie of schoonmaak, waar vaak deeltijds werk georganiseerd wordt.

Zij-kant en ABVV vragen dan ook een uitbreiding van het vaderschapsverlof naar vier weken, de uitbouw van collectieve zorgdiensten, een betere informatie over deeltijdswerk en de eventuele nadelige gevolgen ervan op de loopbaan en een meer gezinsvriendelijke arbeidsorganisatie.

Daarnaast vragen ze ook de uitvoering van de loonkloofwet die in 2012 werd gestemd, maar nog steeds op de nodige uitvoeringsbesluiten wacht.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen