< Terug naar overzicht

Loonkloof gaapt al bij de start van de loopbaan

Mannelijke startende bedienden krijgen vaker dan hun vrouwelijke collega’s een variabel loon en extralegale voordelen. Zo kunnen mannen dubbel zo vaak rekenen op een forfaitaire onkostenvergoeding en maken ze drie keer meer kans op een bedrijfswagen.

Het verschil in bruto maandloon van starters is minder groot: startende mannen krijgen gemiddeld 2008,6 euro, tegenover 1935,78 euro voor hun vrouwelijke collega’s. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstenverlener SD Worx, die iets meer dan 11.500 salarissen van jongeren onder de 24 jaar en met minder dan twee jaar anciënniteit vergeleek.

Het bruto maandloon van mannelijke startende bedienden ligt gemiddeld 3,8 procent hoger dan bij hun vrouwelijke collega’s. Maar op het vlak van het variabele loon en de aanvullende voordelen is de loonkloof bij startende bedienden veel groter. Mannelijke starters ontvangen vaker dan vrouwelijke starters een variabel loon of extralegale voordelen zoals bonussen, commissies, premies, een loonbonus, aandelenopties, een forfaitaire onkostenvergoeding, een groepsverzekering, maaltijdcheques en een bedrijfswagen.

Groepsverzekeringen (70 procent) en maaltijdcheques (60,4 procent) zijn de populairste extralegale voordelen bij startende bedienden. 74,4 procent van de mannen heeft een groepsverzekering via zijn werk, tegenover 67,6 procent van de vrouwen. Ook maaltijdcheques worden vaker aan mannelijke (62,4 procent) dan aan vrouwelijke (59,4 procent) starters gegeven.

De grootste loonkloof bij de extralegale voordelen is echter terug te vinden bij de forfaitaire onkostenvergoeding en de bedrijfswagens: 7 procent van de vrouwelijke starters heeft een bedrijfswagen, bij mannen ligt dit meer dan drie keer hoger (21,4 procent). Tot slot genieten vrouwen (2,9 procent) maar half zo vaak van een forfaitaire onkostenvergoeding in vergelijking met mannen (5,8 procent).

Ook bij het variabele loon is de loonkloof bij startende bedienden zichtbaar. Dubbel zoveel mannen (2,9 procent) als vrouwen (1,4 procent) ontvangen een loonbonus. Bij de bonussen, commissies en premies (2,4 procent versus 1,9 procent) en aandelenopties (0,3 procent versus 0,2 procent) zijn de verschillen minder groot.

Objectieve verklaringen?

Er zijn een aantal objectieve verklaringen voor de verschillen. Er werken nu eenmaal meer vrouwen in sectoren die minder goed betalen en waar de extralegale voordelen beperkter zijn. Daarnaast voeren helaas nog te weinig organisaties een degelijk loonbeleid. Subjectiviteit wil wel eens mee de hoogte en de samenstelling van het loon bepalen: de beste onderhandelaar krijgt het hoogste loon.

Bron: SD Worx (sdworx.com)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen