< Terug naar overzicht

Loonkloof begint al bij jobstudenten

Loondiscriminatie tusen mannen en vrouwen ontstaat al in het prilste werkstadium. Ook bij jobstudenten verdienen jongens ruim een kwart meer dan meisjes. Dat blijkt althans uit een Nederlands onderzoek.

Al in de leeftijd van 13 tot 26 jaar gaapt er een kloof van ruim 27 procent tussen de lonen van jongens en meisjes. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bijbanen Monitor van de website Bijbanen.nl bij onze noorderburen. Het onderzoek schoof de lonen van 2289 jongeren onder de loep.

Jongens kregen gemiddeld een bruto uurloon van 8,01 euro en meisjes 6,28 per uur in 2009. In de beveiligingsbranche werd zelfs een salarisverschil van 43 procent opgetekend.

De onderzoekers zochten ook een verklaring. Volgens hen kiezen jongens resoluut om iets stevigs te verdienen, terwijl meisjes zich veel vaker laten leiden door de inhoud van de job. Ze komen ook vaker terecht in kleinere winkels en in de zorgsector, waar de lonen lager liggen.

Nederlandse jongeren zouden trouwens meer willen werken. In 2009 werkten ze gemiddeld 11,3 uur per week, maar ze zouden 26,9 uur per week willen werken. De crisis bleek echter nauwelijks of geen vat te hebben op de jobstudenten.

Bron: Intermediair PW, Bijbanen.nl

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen