< Terug naar overzicht

Loon cash uitbetalen binnenkort verboden

Vanaf 1 oktober 2016 zal het verboden zijn om het loon (of een deel daarvan) cash uit te betalen en zal dat moeten gebeuren via een overschrijving.

Cash loon uitbetalen, het is nog in heel wat sectoren een gangbare praktijk. Denk bijvoorbeeld aan de vlees- en bouwsector, en de fooien in de horeca.

Wijziging wet van 1965 

De uitbetaling van het loon van werknemers wordt nog geregeld door een wet uit 1965. Door die wet kunnen werknemers kiezen of ze hun loon cash, dan wel via overschrijving willen ontvangen. 

Hoog tijd om de regels te moderniseren, vond de regering. Op 1 oktober 2015 publiceerde het Belgisch Staatsblad een wet die cash loon verbiedt. Deze wet treedt in werking één jaar na haar bekendmaking, dus op 1 oktober 2016.

Fraudebestrijding mogelijk maken

Het doel: meer transparantie en fraudebestrijding mogelijk maken. Zonder duidelijke regels, zijn controles immers moeilijk.

In heel wat sectoren is het nochtans nog altijd de gewoonte om het loon of een deel ervan cash uit te betalen. Maar hiervoor bestaat geen procedure, het is allemaal gebaseerd op gebruiken en gewoontes. Geen enkele sector in ons land heeft een cao afgesloten om dit formeel te regelen. Daar zal met de nieuwe wet verandering in moeten komen. Sectoren die na 1 oktober 2016 nog cash loon willen uitbetalen, zullen de procedure hiervoor moeten vastleggen in een cao of akkoord. Enkel bedrijven uit sectoren met zo’n akkoord zullen nog cash loon mogen uitbetalen.

Vanaf 1 oktober 2016 wordt cash loon uitbetalen dus in principe verboden. De uitbetaling kan dan uitsluitend nog gebeuren door middel van een overschrijving op een bank- of postrekening, een postassignatie of een circulaire cheque.

Bron: Jobat (jobat.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen