< Terug naar overzicht

Lonen stijgen met 2,4 procent (en collectieve bonus zet opmars voort)

Tussen juli 2012 en juli 2013 is het basisloon van Belgische werknemers met gemiddeld 2,4 procent gestegen. Dit is de laagste salarisstijging in drie jaar. Wel kunnen meer werknemers op een bonus rekenen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van organisatie-adviesbureau Hay Group. Het onderzoek is gebaseerd op beloningsgegevens van meer dan 160.000 werknemers van 500 grote ondernemingen in België. Gedurende de periode 1 juli 2012-1 juli 2013 ontvingen de Belgische werknemers gemiddeld 2,4 procent meer basissalaris.

Dat is de laagste salarisstijging in drie jaar. Tussen juli 2011 en juli 2012 steeg het basissalaris nog met 4,2 procent.

Hiermee blijft België onder Nederland, waar in dezelfde periode een salarisgroei van 2,6 procent werd gemeten. De beperkte salarisgroei wordt verklaard door de lage inflatie met een beperkte indexering tot gevolg.

De gemiddelde salarisverhoging voor lagere bedienden (2,6 procent) ligt hoger dan die voor de directie (2,3 procent).

De cao 90 (niet-recurrente collectieve bonus) raakt goed ingeburgerd. Als gevolg hiervan komen voor het tweede opeenvolgende jaar meer werknemers in aanmerking voor een bonus en dit voornamelijk op lagere functies. Tegelijkertijd daalt het niveau van de bonussen doordat deze verband houden met soms tegenvallende bedrijfsresultaten.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat werknemers nog steeds onvoldoende geïnformeerd zijn over de samenstelling van het arbeidsvoorwaardenpakket.

Voor 2014 wordt een loonstijging van 2 procent verwacht, waarvan 1,1 procent indexering.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen