< Terug naar overzicht

Lonen stijgen, bonussen dalen

In haar recentste prognoses was de Nationale Bank van België positief over de Belgische groei. Dit vertrouwen vertaalt zich ook in een matig positieve loonevolutie voor werknemers binnen het financedepartement. Met 28 procent die stelt dat de lonen van financiële werknemers zullen stijgen in 2015, is België wel hekkensluiter in de rangschikking.

Dit groeiend vertrouwen in het herstel van de economie wordt bevestigd in het internationaal onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van rekruteringsspecialist Robert Half bij meer dan 2400 CFO’s en financieel directeurs in 16 landen. Zo geeft 88 procent van de 200 ondervraagde Belgische CFO’s en financieel directeurs aan vertrouwen te hebben in de groeivooruitzichten van de Belgische economie en nog eens 88 procent in het groeipotentieel van het eigen bedrijf.

Financieel talent aantrekken en behouden

Bedrijven concurreren om aantrekkelijke werkgevers te blijven. Zo stelt ruim een kwart (28 procent) van de Belgische financieel verantwoordelijken dat de lonen van hun medewerkers binnen het financedepartement dit jaar met gemiddeld 6 procent zullen stijgen. In 2013 gaf slechts 18 procent aan dat de lonen zouden stijgen. 

In een economie die positieve tekenen vertoont, zullen immers steeds meer professionals op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Bedrijven beseffen dat ze de concurrentiestrijd moeten aangaan om toptalent aan te trekken én te behouden. In een markt waar de vraag naar gespecialiseerde financiële profielen doorgaans hoger ligt dan het aanbod, zullen kandidaten bovendien zelfverzekerd op zoek gaan naar een interessantere opportuniteit. Hoewel het salarispakket zeker niet de enige bepalende factor is, kan het aanbieden van een salarisverhoging wel vaak het verschil maken tussen het behouden van een werknemer of hem te zien vertrekken naar een ander bedrijf.

Toch staan kmo’s en grote bedrijven/multinationals anders tegenover het loonbeleid van de komende maanden. Uit de studie blijkt namelijk dat kmo’s optimistischer zijn dan grote bedrijven en multinationals: bijna een derde (32 procent) van de kmo’s verwacht hogere salarissen toe te kennen, terwijl slechts een vierde (24 procent) van de grote bedrijven aangeeft dat de lonen zullen stijgen.

Tanende populariteit van bonussen 

Met onze economie die stilaan opleeft, blijven bedrijven het belang inzien van bonussen als een betrouwbaar instrument om hun werknemers aan het bedrijf te binden. De studie toont aan dat 80 procent van de CFO’s en financieel directeurs bonussen toekent aan hun financiële werknemers. Toch is dit een lichte, maar opvallende daling ten opzichte van vorig jaar, toen 89 procent van de CFO’s nog plande om bonussen toe te kennen aan hun medewerkers. Ook zijn CFO’s en financieel directeurs minder geneigd om de bonussen te verhogen. Terwijl 17 procent van de CFO’s en financieel directeurs voorspelt hogere bonussen aan te bieden in 2015, bedroeg dit nog 25 procent in 2014.

Hoewel bonussen een inherent deel uitmaken van het verloningsbeleid in het financieel departement, is er vandaag – naast financiële incentives – een breed en gevarieerd aanbod aan extralegale voordelen. Bedrijven kunnen zich ook differentiëren door extraatjes aan te bieden, zoals meer mogelijkheden op het gebied van opleiding en professionele ontwikkeling, thuiswerken en meer vrije tijd. Dergelijke voordelen hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen en bedrijven nemen ook steeds meer maatregelen om op deze trend in te spelen, ook omdat ze een aantrekkelijk alternatief vormen voor bonussen en salarisverhogingen.

Minst positieve loonevolutie in Europa 

België is met 28 procent die loonsverhogingen gaat toewijzen aan hun financiële werknemers, hekkensluiter in Europa, waar gemiddeld 40 procent salarisverhogingen gaat toekennen. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk staan bovenaan op de lijst met respectievelijk 50 procent en 56 procent van de CFO’s en financieel directeurs die een toename van de lonen verwacht in het financieel departement, bijna twee keer zoveel als in België.

Ondanks positieve berichten over de aantrekkende economie, blijft België ook de laatste plaats behouden in het Europese klassement wat betreft de evolutie van de bonussen. Met een Europees gemiddelde van 22 procent die stelt hogere bonussen toe te kennen, zit België 5 procentpunten onder het Europese gemiddelde.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen