< Terug naar overzicht

Lonen in België stijgen in 2017 sterker dan het Europese gemiddelde (maar inflatie doet reële stijging teniet)

Belgische werknemers mogen in 2017 een gemiddelde salarisstijging van 2,8 procent verwachten. Dit ligt boven het West-Europese gemiddelde van 2,1 procent. In Duitsland en Nederland wordt het komende jaar een loonstijging van 2,5 procent verwacht. Ook globaal zorgen de economische opleving en de lage rente voor herstel van salarisstijgingen.

De hoge inflatie in België is voor een groot deel verantwoordelijk voor de stijging van 2,8 procent. De reële loonstijging bedraagt daardoor slechts 1 procent. Dat is minder dan de helft van Duitsland (2,2 procent) en Nederland (2,3 procent). Ook Frankrijk blijft België voor met een reële loonsverhoging van 1,5 procent in 2017. Dit blijkt uit het jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek van Korn Ferry Hay Group.

Het zijn bovendien vooral de technische functies, zoals ingenieurs en IT-specialisten, die aanspraak maken op de grootste loonsverhogingen. Bedrijven gaan immers steeds vaker over tot een gedifferentieerd beloningsbeleid.

Wereldwijde evolutie

Wereldwijd ligt de verwachte salarisstijging van het besteedbaar inkomen op 2,3 procent. Gecompenseerd voor de regionale verschillen in inflatie, gaan de werknemers in Azië er het meest op vooruit met 4,3 procent, gevolgd door het Midden-Oosten (2,5 procent) en Oost-Europa (2,1 procent). Noord-Amerika verwacht een reële loonstijging van 1,4 procent.

Opvallend is de relatief geringe stijging van 4 procent van het besteedbaar inkomen van de werknemers in China. In Canada en de Verenigde Staten, net als in België, worden de loonkosten gedrukt om de concurrentiepositie te versterken. De uitdaging voor bedrijfsleiders blijft om het evenwicht te vinden tussen enerzijds kostencontrole en anderzijds het aantrekken en behouden van talent.

Bron: Korn Ferry (kornferry.com)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen