< Terug naar overzicht

Lonen gaan in 2017 opnieuw stijgen

Het einde van de periode van loonmatiging is in zicht. In 2017 gaan de uurlonen opnieuw met 2 procent omhoog, al is de kans klein dat laaggeschoolden en niet-Europeanen daarvan profiteren.

De voorbije jaren zijn de lonen van de Belgische werknemers nauwelijks gestegen. De regering-Michel voerde een indexsprong door en verplichtte werkgevers en vakbonden ook om gematigde loonafspraken te maken. Tegelijkertijd kwamen er lastenverlagingen voor de bedrijven. Daardoor zullen de globale loonkosten van de bedrijven dit jaar met 0,3 procent dalen, net als vorig jaar.

Maar daar komt vanaf 2017 opnieuw verandering in, zegt Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank van België. Volgens Smets gaan de uurlonen volgend jaar met 2 procent omhoog en in 2018 zelfs met 2,5 procent. Dat komt door de hervatting van de automatische loonindexering en omdat de verbeterde economische conjunctuur opnieuw tot onderhandelde loonstijgingen zal leiden.

Voor de bedrijven wordt het prijskaartje wat verzacht. De taxshift en de toegenomen arbeidsproductiviteit beperken de toename van de globale loonkosten volgend jaar tot 1,4 procent. In 2018 wordt dat 1,9 procent. In de periode 2016-2018 zullen er mee daardoor liefst 140.000 banen bijkomen.

Laaggeschoolden en niet-Europeanen hinken achterop

Lang niet alle inwoners maken echter evenveel kans om te profiteren van die krachtige jobaangroei. Dat blijkt uit onderzoek door de Vlaamse arbeidsdienst VDAB en het Steunpunt Werk en Sociale Economie (KU Leuven). Zij berekenden dat ons land één van de zwakste leerlingen is in de Europese Unie op het gebied van de tewerkstelling van laaggeschoolden en - vooral - van niet-Europeanen.

Zo ligt de werkzaamheidsgraad van de niet-Europeanen in Vlaanderen slechts op 53,7 procent. Brussel en vooral Wallonië doen het nog slechter, met een Belgisch gemiddelde van 48,6 procent werkende niet-Europeanen tot gevolg. Niemand binnen de EU doet slechter.

Ook de werkzaamheidsgraad van laaggeschoolden is erg laag. De diepe kloof tussen het percentage werkende hooggeschoolden en laaggeschoolden is sinds 2008 zelfs nog toegenomen.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen