< Terug naar overzicht

Linkshandigen verdienen minder

Rechtshandigen hebben op de werkvloer een opvallend financieel voordeel. Zij verdienen tot een tiende meer dan hun linkshandige collega’s.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse universiteit Harvard bij 47.000 Britten en Amerikanen. Gemiddeld verdienen linkshandigen 10 tot 12 procent minder dan hun rechtshandige collega’s. Dat komt ongeveer overeen met het inkomensverschil van een jaar extra scholing.

De onderzoekers verwijzen naar leerproblemen om het verschil te verklaren. Zo is de 'bedrading' van de hersenen van een linkshandige anders. Daardoor hebben mensen die met hun linkerhand schrijven een grotere kans op gedragsstoornissen of leerproblemen. Het loonverschil wordt dus verklaard doordat linkshandigen minder hoogopgeleid zijn.

Linkshandig zou genetisch bepaald zijn. Als beide ouders linkshandig zijn, is de kans groter dat ze ook linkshandige kinderen hebben. Zo heeft een kind met twee rechtshandige ouders 10 procent kans om linkshandig te zijn. Een kind met één linkshandige ouder heeft 20 procent kans en met twee linkshandige ouders stijgt die kans naar een gemiddelde van 26 procent.

Bron: Het Laatste Nieuws (hln.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen