< Terug naar overzicht

Link tussen werkomstandigheden en neurodegeneratieve aandoeningen

Beroepsmatige blootstelling aan elektromagnetische velden, metalen en pesticiden verhogen aanzienlijk de kans op 'neurodegeneratieve' aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson en ALS.

Beroepsmatige blootstelling aan laagfrequente elektromagnetische velden vergroten het risico om op latere leeftijd Alzheimer en ALS te krijgen met 10 procent. Zo blijkt uit een recente meta-analyse van 66 studies naar de link tussen neurodegeneratieve aandoeningen en werkomstandigheden.
Blootstelling aan pesticiden heeft nog een grotere gezondheidsimpact en vergroot het risico om Alzheimer, Parkinson of ALS te ontwikkelen op latere leeftijd met 50 procent. De beroepsmatige blootstelling aan metalen, vooral lood, vergroot het risico op Parkinson en ALS eveneens met zo’n 50 procent.

De Zweedse onderzoekers wijzen erop dat er te weinig aandacht is voor de impact van arbeidsomstandigheden, zoals blootstelling aan gevaarlijkse stoffen en metalen, bij onderzoek naar deze neurodegeneratieve aandoeningen, terwijl dit een belangrijk preventiemiddel kan zijn. Een belangrijk obstakel is evenwel de lange latentietijd alvorens deze ziektes zich doorgaans manifisteren. Veel artsen hebben dan ook (te) weinig aandacht voor vroegere arbeidsomstandigheden van patiënten.

Het artikel is verschenen in het International Journal of Environmental Research and Public Health.

Bron: ETUI

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen