< Terug naar overzicht

Lijst met knelpuntberoepen iets korter

Het aantal knelpuntberoepen is licht gedaald, maar de klassiekers blijven dezelfde: technici, informatici en verzorgenden. De belangrijkste oorzaak blijft een kwantitatief tekort aan technisch geschoolden.

Dat blijkt uit de knelpuntberoepenlijst die de VDAB bekendmaakte. Mede door de huidige economische crisis daalt het aantal knelpuntberoepen. Beroepen zoals magazijnier en stellingbouwer zijn bijvoorbeeld van de lijst verdwenen. Daarnaast is er ook een verschuiving van een kwantitatief tekort naar meer kwalitatieve eisen. Toch verandert er weinig aan de hardnekkige knelpuntberoepen.

Eén van de belangrijkste oorzaken in de knelpuntproblematiek blijft het kwantitatief tekort aan technisch geschoolden, zowel uit het secundair als uit het hoger onderwijs. Beroepen zoals technici, ingenieurs, verpleegkundigen, informatici en vrachtwagenchauffeurs blijven op de lijst staan.

Gespecialiseerde bedienden, opvoeders, vertegenwoordigers, schoonmakers, beroepen uit de horeca,… blijven ook knelpuntberoepen, zij het meer omwille van kwalitatieve oorzaken en/of arbeidsomstandigheden.

Ook voor verschillende gespecialiseerde bouwberoepen (metsers, stukadoors, dakdekkers,…) blijft het vooral moeilijk om competente kandidaten te vinden.

De lijst van knelpuntberoepen wordt opgesplitst naargelang van de oorzaak. Enerzijds zijn er de beroepen waarvoor er hoofdzakelijk te weinig kandidaten beschikbaar zijn (de kwantitatieve lijst), anderzijds zijn er de beroepen waarbij de kwalitatieve eisen (gevraagde competenties) en/of de arbeidsomstandigheden de reden zijn van het knelpunt.

Bron: VDAB

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen