< Terug naar overzicht

Liever online dan klassikaal leren

Medewerkers willen zich blijven ontwikkelen, maar niet op de klassieke klassikale methode.

Online-leren en ‘blended learning’ (een combinatie van online-leren en contactonderwijs) winnen aan populariteit en zullen het klassikale leren op termijn verdringen. Dat blijkt uit een onderzoek van Markteffect, uitgevoerd in opdracht van GoodHabitz.

Snel veranderend leergedrag

Markteffect vroeg 1012 Nederlanders naar hun leergedrag. Uit de reacties blijkt dat klassikaal leren qua populariteit een vrije val maakt. Ook het leren in de praktijk kent een lichte daling. Daarmee wordt een trend bevestigd, want ook in de opleidingswereld verdringen digitale vormen van leren de traditionele vormen. Maar de snelheid waarmee de interesse in klassikale opleidingen afneemt, kan nu wel opvallend genoemd worden.

Online-leren

Online-leren boekt een flinke progressie, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. Van de geënquêteerden leerde 23 procent in het verleden online. 37 procent vindt het op dit moment de meest prettige leermethode en volgens 50 procent heeft online-leren de toekomst.

Ook ‘blended learning’ wint aan populariteit. Dit wijst erop dat de internationale doorbraak van online-trainingen definitief de Lage Landen heeft bereikt.

Intrinsieke motivatie

Uit de cijfers van Markteffect blijkt ook dat de medewerkers hun persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel hebben staan. 80 procent vindt leren in het algemeen (zeer) belangrijk. Opmerkelijk: vooral intrinsieke motivatie ligt hieraan ten grondslag. Men wil vooral zijn vaardigheden ontwikkelen en kennis opdoen. De antwoorden 'het is nodig om carrière te maken' en 'het is nodig voor mijn werk' werden beduidend minder vaak vermeld.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl)1 reactie

  • Op 20 oktober 2015 om 13u21, zei Bart Minnen:

    Misschien best volledigheidshalve vermelden dat onderzoek dat P&O Actueel publiceerde, al van begin 2014 dateert. Ook even nuanceren: in welke mate zijn deze gegevens over leergedrag in Nederland ook van toepassing voor Vlaanderen. Uit een recent onderzoek van Chief Learning Officer & The Training Associates (V.S.) blijkt dat in 87% van de bevraagde ondernemingen Instructor-led training op nummer 1 blijft staan, weliswaar gevolgd door blended learning (74%). Dan voàlgen e-learning (73%), virtual instructor-led (webinars zeg lmaar) (59%), video (54%).

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen