< Terug naar overzicht

Liever (elektrische) fiets dan openbaar vervoer

De coronamaatregelen hebben ook een impact op het mobiliteitsgedrag, leert onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens de lockdown pendelde bijna niemand. Nu werknemers terug naar kantoor gaan, verkiezen ze de fiets boven het openbaar vervoer.

Om inzicht te krijgen in de impact van de coronamaatregelen op het mobiliteitsgedrag in België voerde de onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel onderzoek naar het verplaatsingsgedrag. Daaruit blijkt dat drie kwart van de respondenten niet pendelden tijdens de lockdown.
Vier op tien geven aan ook nu de maatregelen versoepeld zijn nog niet te pendelen, vooral omdat thuiswerk verplicht of mogelijk is binnen het bedrijf. 55 procent van de personen die wel opnieuw pendelen zegde dat even vaak te zullen doen als voor de lockdown, 40 procent van hen wil minder vaak pendelen.

Voor de pendelaars blijft het wagengebruik op hetzelfde niveau als voordien. Vooral wandelen (19 procent) en fietsen (13 procent) stijgen in modaal aandeel, ten koste van het gebruik van openbaar vervoer. Elektrisch fietsen wordt populairder.
Respondenten zegden minder het openbaar vervoer te zullen gebruiken, gaande van metro (-39 procent) tot trein (-12 procent).
“Het openbaar vervoer is duidelijk de grote verliezer. Ook in het buitenland kan men deze tendens vaststellen, waarbij men met een terugval naar 40 procent van vroegere capaciteiten rekent. Bij de resultaten van onze survey valt wel op dat de meeste gebruikers het belangrijk vinden om de bezettingsgraad van het openbaar vervoer te kennen. Het blijkt de meest overtuigende maatregel te zijn om gebruikers terug te laten opstappen, meer nog dan het dragen van mondmaskers. De openbaar vervoerbedrijven zouden met het leveren van deze informatie dus wel een deel van hun klanten kunnen terugwinnen”, denkt professor Lieselot Vanhaverbeke, coördinator van de enquête.

De antwoorden van 614 respondenten werden geanalyseerd, met een goede vertegenwoordiging van alle leeftijdsgroepen en een oververtegenwoordiging van hoogopgeleiden. De studie werd zowel in Brussel, Vlaanderen als Wallonië gevoerd.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen