< Terug naar overzicht

Liever een kandidaat met een strafblad dan een oudere werkloze

Kandidaten die eerder ontslagen zijn, regelmatig van job veranderen, zijn volgens rekruteringsbureaus het moeilijkst te matchen aan een baan. Door zich te laten leiden door allerlei vooroordelen, kunnen organisaties goede kandidaten mislopen.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Bullhorn, een wereldwijde leverancier van recruitmentsoftware.

Uit het onderzoek blijkt dat recruiters kandidaten die eerder ontslagen zijn, ongezien al lastig te plaatsen vinden. Ook kandidaten die in het verleden veel verschillende banen hebben gehad, vinden ze vooraf al moeilijker te matchen aan een baan.

De volgende kenmerken, vinden aanwervers lastig bij het plaatsen van een kandidaat:

 • werkloosheid door ontslag (78procent)

 • job hopping (39procent)

 • langdurige werkloosheid, langer dan een jaar (31procent)

 • verouderde opleiding en competenties (31procent)

 • onverklaarbare gaten in het cv (28procent)

 • geen recente werkervaring in een moderne werkomgeving / met moderne werksoftware (26procent)


 • Dat recruiters niet dol zijn op een kandidaat die eerder ontslagen is, wekt niet zo veel verwondering. Maar de overige knelpunten die recruiters bij kandidaten zien, kunnen het gevolg zijn van een vernauwde blik, waardoor goede kandidaten toch geen kans krijgen.

  Zo vinden recruiters langdurige werklozen lastig te plaatsen. Daarbij gaan sommigen zelfs zo ver, dat zij denken eerder een kandidaat met een strafblad te kunnen matchen dan een kandidaat die twee jaar werkloos is.

  Ook meldt amper één procent van de recruiters in het onderzoek dat 50-plussers het eenvoudigst te plaatsen zijn. Geen enkele recruiter denkt een kandidaat boven de 60 jaar eenvoudig te kunnen plaatsen.

  Iedereen gebruikt een set oordelen. Deze zijn mede afhankelijk van onze gedachten over én ervaringen met mensen van verschillende huidskleur, geslacht en leeftijdsgroep. Deze oordelen bepalen mee wie we voordragen, aannemen of promoveren in een bepaalde functie. “Maar ze kunnen ook als gevolg hebben, dat recruiters niet altijd de beste kandidaat voordragen”, aldus de onderzoekers.

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen