< Terug naar overzicht

Liefde op het werk

Liefde op het werk is steeds minder een taboe. Meer en meer mensen vinden hun partner op het werk. Al kan een romantische relatie toch nog schadelijk zijn voor de carrière.

Uit een rondvraag van het Britse tijdschrift People Management bij 553 lezers, geeft de helft van de HR-verantwoordelijken toe dat ze ooit een romantische relatie hadden met een collega. In een vijfde van de gevallen ging het om een overspelige relatie. Toch zegt 40% dat ze de moeder of vader van hun kinderen op het werk hebben leren kennen. De meeste relaties ontstaan tussen collega’s (65%).

Uit de rondvraag van het tijdschrift blijkt ook dat slechts 5% van de organisaties een beleid heeft voor relaties op het werk en slechts 1% van de organisaties relaties tussen medewerkers verbiedt.

Uit een enquête van de Britse jobsite CareerBuilder bij duizend Britse werknemers blijkt dat 39% een romantische relatie heeft gehad op het werk, 16% zelfs meer dan eens. Voor 29% resulteerde de relatie in een huwelijk, terwijl 10% daardoor de organisatie diende te verlaten.

41% had een relatie met iemand hoger in de hiërarchie en 24% had een relatie met zijn leidinggevende. Maar slechts 6% van de werknemers zegt dat dit zijn carrière heeft vooruitgeholpen. De meeste relaties ontstaan op de werkvloer zelf (57%). Bijna twee op de vijf (35%) heeft zijn relatie met een collega geheimgehouden.

Hoewel romantische relaties op het werk meer aanvaard zijn, vreest 39% dat dit schadelijk zou kunnen zijn voor de carrière en dus nooit een relatie zou beginnen met een collega. Zo blijkt uit een wereldwijde rondvraag van jobsite Monster. 15% vindt het niet schadelijk voor zijn carrière, maar zou het toch niet doen.

Al verschilt de mening per land. Amerikaanse werknemers zijn het meest gekant tegen liefdesrelaties op het werk en zouden nooit een collega daten (62%). Franse werknemers daarentegen zouden een liefdesrelatie beginnen met een collega, ook al kan dit hun carrière schaden (49%). Ook Duitse (38%), Nederlandse (36%) en Britse (33%) werknemers zijn te vinden voor romantiek op het werk zonder dat dit nadelig is voor hun carrière.

Bronnen: People Management/Monster/CareerBuilder

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen