< Terug naar overzicht

Liberale vakbond buigt zich over ontwerp interprofessioneel akkoord

Zoals alle onderhandelaars, legt ook de liberale vakbond het ontwerp voor het nieuwe interprofessioneel akkoord nog voor aan de achterban. Bij de top oogst het ontwerp onmiskenbaar waardering.

“Dat er een ontwerpakkoord is, mag gerust historisch genoemd worden”, aldus de liberale vakbond. “Vooral de moeilijke omstandigheden waaronder de tekst tot stand kwam, speelden de onderhandelaars parten. Ze moesten immers rekening houden met een moeilijke economische context en de noodzakelijke harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden. Een interprofessioneel akkoord zal een grotere zekerheid betekenen voor het sectoraal sociaal overleg nadien.”

De liberale vakbond wijst erop dat het principe van de automatische loonindexering behouden blijft: “De marge voor loonsverhoging bovenop de indexering zal zeker beperkt zijn, maar het akkoord bevat concrete voorstellen waardoor bepaalde sociale uitkeringen (pensioenen, invaliditeitsuitkeringen en werkloosheidsuitkeringen) welvaartsvast worden. Het willekeurig ontslag zal up-to-date worden gebracht. Het is een manier om te zorgen voor werkzekerheid door te strijden tegen willekeur, wat naast de andere traditionele thema’s deel uitmaakte van de eisen van de liberale vakbond.”

Ook bij de liberale vakbond wordt de tekst nog ter consultatie voorgelegd aan de achterban. Op 4 februari wordt er een nationaal comité samengeroepen om zich definitief uit te spreken.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen