< Terug naar overzicht

'Less is more', zeker voor de productiviteit

Er is een duidelijk verschil tussen werktijd en productiviteit. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) over werkefficiëntie. Het onderzoek toont aan dat de langste werkdagen niet in staat blijken de hoogste productiviteit op te leveren.

Het Oeso-onderzoek toont onder meer aan dat Griekse werknemers jaarlijks gemiddeld meer dan 2000 arbeidsuren presteren. In Duitsland zakt dat gemiddelde tot ongeveer 1400 uur. Toch blijkt de productiviteit in Duitsland 70 procent hoger te liggen dan in Griekenland, stelt The Economist vast. Dat resultaat kan verrassend lijken, maar er kan een logische verklaring worden gevonden.

Efficiëntie en ontwikkeling

Werknemers die verplicht worden om twaalf uur op de werkvloer aanwezig te zijn, worden gemakkelijker met ogenblikken van verstrooidheid geconfronteerd. Collega’s met kortere werkdagen zouden zich daarentegen veel gemakkelijker op hun taak kunnen concentreren.

Bovendien zal een rustiger arbeidsregime ook de kans op stress doen afnemen. “Adam Smith gaf al eerder aan dat een gematigde inzet langer op een constant niveau kan worden volgehouden en benadrukte dat daarmee niet alleen de gezondheid wordt beschermd, maar op termijn ook kwalitatief het beste werk zal worden afgeleverd”, argumenteert The Economist.

Tot slot moet er ook rekening worden gehouden met de economische ontwikkeling. In de rijkere landen kan de werknemer terugvallen op een grotere kapitaalinvestering, een betere infrastructuur en een beter beleid, waardoor hij in hetzelfde tijdsbestek een grotere productie kent dan collega’s uit een armere regio.

Bron: The Economist (economist.com) en Express Business (nl.express.live)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen