< Terug naar overzicht

Leidinggevenden beoordelen hun medewerkers niet correct

Zowel HR als het management baseert zich voor promoties, bonussen en opleidingsplannen op de beoordeling van de directe chef. Jammer genoeg is die beoordeling vaak fout. De leidinggevenden zijn er niet voor opgeleid.

Er hangt veel, zeer veel af van de beoordeling van medewerkers. De toegekende score bepaalt grotendeels de carrière van de medewerker. Diverse onderzoeken tonen echter aan dat de directe chefs en andere managers gewoon niet goed genoeg zijn in het correct beoordelen van de medewerkers. Als de scores niet betrouwbaar zijn, wat blijft er dan nog over om op te bouwen? HR mag dan al zoveel dromen van ‘data’ en allerhande gegevensstromen, wat kan ze ermee doen als de fundamentele scores ervan niet kloppen?

De noodkreet komt van de befaamde Britse HR-beroepsvereniging CIPD. Ze is gebaseerd op de vaststelling dat veel ‘chefs’ hun medewerkers te weinig echt bezig zien. Bovendien zijn vele jobs zo complex geworden, dat de ‘bazen’ nog nauwelijks kunnen onderscheiden wie het echt goed doet.

Nochtans kan die catastrofale situatie verholpen worden. Dan moeten de ‘chefs’ wel gewezen worden op het belang van ‘people management’ én het correct beoordelen. Er bestaan weliswaar degelijke opleidingen toe, maar het is bedroevend hoe weinig bedrijven hun leidinggevenden naar dergelijke cursussen sturen.

Het zou alvast een verbetering zijn als de werknemers door meer dan één manager beoordeeld worden. Dan is de kans al groter dat HR met betrouwbare scores aan de slag kan.

Bron: CIPD (cipd.co.uk)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen