< Terug naar overzicht

Leidinggevende mag betere presteerder voortrekken

Vaak hebben leidinggevenden het idee dat ze alle werknemers gelijk moeten behandelen om eerlijk te zijn. In werkelijkheid is het productiever om de beste medewerkers voor te trekken.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van British Columbia. Een gelijke behandeling zou demotiverend werken voor teamleden die anders net een stapje extra zouden hebben gedaan voor het algemene belang van de groep.

Wanneer werknemers voelen dat ze een streepje voor hebben bij de baas, hebben ze een groter gevoel van eigenwaarde, houden ze zich beter aan de regels en zijn ze meer geneigd om vrijwillig taken op zich te nemen die het team ten goede komen.

“Bazen verkeren in een lastige positie. Als je sommige werknemers beter behandelt dan anderen, loop je het risico dat de anderen afhaken. Je moet een balans zien te vinden: iedereen redelijk goed behandelen, maar sommigen, de medewerkers die het meest productief zijn, net een beetje beter”, aldus de onderzoekers.

Nog volgens de onderzoekers is het in de Verenigde Staten gebruikelijk dat leidinggevenden bepaalde medewerkers een voorkeursbehandeling geven. In Canada, Noord-Europa en Azië zijn leidinggevenden meer geneigd om iedereen gelijk te behandelen. Het beste is het om de gulden middenweg te kiezen.

Bron: PW Gids

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen