< Terug naar overzicht

Leiderschap: geduld is een nuttige deugd

“Effectief leidinggeven vraagt geduld. Als u uw kalmte niet kan bewaren in situaties van frustratie of tegenslag, dan zal u ook niet in staat zijn anderen kalm te houden. Als uw directe ondergeschikten tekenen van gespannenheid vertonen, moet u hen ondersteunen en niet geïrriteerd geraken. Oplossingen voor nieuwe uitdagingen hebben meestal tijd nodig om uitgevoerd te worden. Toch zie ik veel high-potential leaders die geen geduld hebben en niet weten hoe het te vinden. Zij willen snelle regelingen en kunnen niet wachten tot strategieën wortelschieten.” Dat stelt associate professor of organizational behavior David Sluss van Georgia Tech’s Scheller College of Business. Wat doet u eraan?

David Sluss greep zijn stelling niet uit de lucht. Hij onderbouwde ze met een survey bij 578 professionals uit vele sectoren. De gemiddelde leeftijd was 39 en meer dan de helft had zelf een managementrol. Bij ‘geduldige’ leiders steeg bij hun ondergeschikten de zelf gerapporteerde creativiteit en samenwerking met gemiddeld 16 procent en de productiviteit met 13 procent.

Daarnaast onderzocht Sluss het effect van geduld op leiderschapsgedrag. Ook daar constateerde hij een opvallend positief effect van geduld op creativiteit en samenwerking.

De onderzoeker adviseert uw vermogen tot geduld op te bouwen door uw inspanningen om kalm te blijven te vergroten wanneer er een uitdaging op komst is. Anders tegen ‘de druk van de klok’ aankijken, is ook nodig. Sluss geeft twee tips.

Redefine the meaning of speed

Herdefinieer de betekenis van snelheid, dus. Sluss verwijst naar het motto van de elitetroepen van de US Navy, hier vrij vertaald als ‘Traag is vlot en vlot is snel’. Deze eenheden voor snelle acties en respons zijn paradoxaal genoeg methodisch en geduldig in zowel de planning als de uitvoering van hun missies, waarin ze altijd onder tijdsdruk en in crisisomstandigheden staan. Zij hebben geleerd dat deze aanpak het aantal vergissingen en de keren dat er moet herbegonnen worden sterk vermindert en dus uiteindelijk de missie sneller vooruithelpt.
Leiders mogen operationele snelheid (snel bewegen) niet verwarren met strategische snelheid (de tijd reduceren om tot waardevolle resultaten te komen).

Thank your way to patience

Deze krachtige aanbeveling is niet te vertalen in het Nederlands, maar u begrijpt haar wel. “Dankbaarheid heeft krachtige effecten op veel van onze attitudes en ervaringen”, zegt Sluss. “Zo bijvoorbeeld verhoogt het bijhouden van een dagboek met dingen waarvoor u dankbaar bent generositeit tegenover anderen en verlaagt het de stress. Onderzoek uit de experimentele psychologie dat mensen die zich meer dankbaar voelen beter zijn in het uitstellen van voldoening en in geduld.”

Bron: Harvard Business Review

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen