< Terug naar overzicht

Leiders moeten risico durven nemen

Groepen die problemen moeten oplossen, doen dit beter wanneer zij een leider hebben die persoonlijk risico durft te nemen voor het team. En het helpt als hij of zij ook nog lang is...

Dat blijkt uit onderzoek van Mark van Vugt, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en auteur van het recent gepubliceerde boek ‘Gezag’.

Uit het onderzoek blijkt dat leiderschap een positief, maar beperkt effect heeft. Leiderschap werkt pas als leiders voortdurend het goede voorbeeld geven en bereid zijn om persoonlijke risico’s te nemen voor de groep. Dat is dienend leiderschap. Bovendien maakt het niet uit of de leiders vrijwillig of aangewezen zijn.

Ander onderzoek van Van Vugt toont aan dat lichaamslengte een sterke invloed heeft op het gezag van mensen. Langere mannelijke leiders worden dominanter, gezonder en intelligenter beoordeeld. Bij vrouwelijke leiders heeft lengte een kleiner voordeel. Lange vrouwen worden als intelligenter gezien.

Een mogelijke verklaring is dat een goede gezondheid en fysieke kracht in de tijd van onze voorouders belangrijke eigenschappen waren voor leiders. Lichaamslengte was een indicatie van gezondheid, kracht en een goede fysieke ontwikkeling.

Al betekent het niet dat langere mensen ook daadwerkelijk betere leiders zijn. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of lengte ook effect heeft op iemands leiderschapsgedrag.

Bron: PW Gids

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen