< Terug naar overzicht

Langer werken vermindert risico op ziekte van Alzheimer

Het risico op alzheimerdementie daalt met drie procent voor elk jaar dat iemand langer werkt na de leeftijd van 60. Iemand die tot 65 jaar werkt, loopt dus 15 procent minder risico dan iemand die stopt op 60 jaar. De daling zet zich even sterk door bij mensen die blijven werken na hun 65ste.

Dat blijkt uit het onderzoek door neuro-epidemiologe Carol Dufouil van het Franse onderzoeksinstituut Inserm, dat geciteerd wordt in het gezondheidsmagazine Bodytalk. De resultaten sluiten volgens de Canadese psycholoog Alain Sotto aan bij verschillende andere epidemiologische studies waaruit blijkt dat een bepaald niveau en/of bepaalde stimulerende activiteiten het optreden van de ziekte van Alzheimer vertragen en de ontwikkeling ervan afremmen. “De beste preventie is hierbij echter vooruit blijven kijken en de toekomst tegemoet blijven gaan”, aldus Sotto in Bodytalk.

De belangrijkste functie van het geheugen is immers niet dat we ons het verleden herinneren, maar dat we ons voorbereiden op de toekomst. Als bij bepaalde gepensioneerden het geheugen al binnen enkele maanden na de pensionering een klap ondervindt, dan komt dat doordat ze geen projecten meer hebben. Stimulerende oefeningen zoals kruiswoordraadsels oplossen, keren op zich het proces niet om. Een vreemde taal leren, kan volgens Sotto wel de ideale stimulans zijn op voorwaarde dat dit gekoppeld wordt aan een toekomstig project, zoals een bezoek aan het land waar die taal gesproken wordt.

Bron: De Morgen/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen