< Terug naar overzicht

Langer werken moet meer opleveren

De Commissie Pensioenhervorming pleit ervoor om de wettelijke pensioenleeftijd tegen 2030 op te trekken naar 67 jaar. Daarnaast is de Commissie voorstander van de invoering van een puntensysteem voor het wettelijk pensioen en voor een progressieve belasting van de aanvullende pensioenen.

Dat blijkt uit het rapport dat de Commissie Pensioenhervorming gisteren voorstelde. Vooral het nieuwe puntensysteem dat berekent hoeveel pensioen iemand krijgt, valt daarin op. Een pensioenpunt kan verdiend worden als een werknemer evenveel verdient als wat werknemers gemiddeld verdienen in een jaar. Wie geen volledig jaar voltijds werkt, krijgt geen volledig punt. Wie meer werkt of verdient, krijgt meer dan een punt. Hetzelfde geldt voor zelfstandigen en ambtenaren.

Het puntensysteem vormt de basis, maar er kan van afgeweken worden. Voor zware beroepen is een bonus bovenop het aantal verworven punten een mogelijkheid. De periode waarin iemand ziek of werkloos is, mag volwaardig meetellen voor het pensioen. Maar niet meer zo gul als vandaag. De bedoeling is ook dat mensen die een volledige loopbaan werken, beter beloond worden. Langer werken moet meer opleveren.

Wie vroeger wil stoppen, moet in de toekomst 42 jaar gewerkt hebben. Maar mensen krijgen op dat moment dan ook de keuze om deeltijds met pensioen te gaan. Werken en pensioen opbouwen dus. Ook sluit de commissie niet uit dat de leeftijd of de loopbaan moet opschuiven, omdat de levensverwachting toeneemt. Een mannelijke 65'er wordt vandaag gemiddeld 82,7 jaar. In 2060 zal dat 89 zijn. Die geniet dus zeven jaar langer van zijn pensioen.

De drie bestaande stelsels, voor ambtenaren, zelfstandigen en werknemers, blijven bestaan, maar groeien naar elkaar toe.

Het rapport benadrukt nogmaals dat het huidige pensioenstelsel de komende decennia onhoudbaar is geworden. Toch blijft het repartitiesysteem behouden. Daarbij zorgt de werkende bevolking voor de pensioenuitkeringen van de bevolking op rust.

Bron: www.pensioen2040.belgie.be/nl/

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen