< Terug naar overzicht

Langer werken? Met alle chinezen…

Als ze konden kiezen, zouden Belgische werknemers ouder dan 55 jaar op hun 64ste met pensioen willen gaan. Werknemers jonger dan 25 jaar zouden dat moment liever verschuiven naar 55 jaar. Langer werken, niet van moeten maar van willen? Tarara!

In België ligt de gewenste pensioenleeftijd, net als in de andere landen, een stuk hoger bij 55-plussers dan bij de 18 tot 24-jarigen: onze 55-plussers willen op hun 63 jaar met pensioen.

Zelfstandige Belgen ouder dan 55 en met personeel in dienst, willen gemiddeld het langst blijven werken: tot hun 68 jaar, vijf jaar langer dan het gemiddelde bij wie in loondienst is.

Het verschil met de jongeren is frappant: jonge zelfstandigen tussen 18 en 34 jaar willen doorgaans het vroegst met pensioen met een gemiddelde van 47 jaar in alle landen. Ook jongeren in loondienst willen dat. Zo beschouwen Belgische werknemers tussen 18 en 24 jaar 55 jaar als de ideale pensioenleeftijd.
Dat blijkt uit een enquête van een HR-dienstverlener bij 5.000 werknemers uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Globaal gezien is de grootste motivatie om na de wettelijke pensioenleeftijd te blijven werken gelinkt aan het loon: gemiddeld 41 procent van de Belgische respondenten geeft aan dat meer loon hen zou overhalen om nog niet met pensioen te gaan. Op de tweede plaats (35 procent) staat de vermindering van het aantal werkuren. Over de derde positie in de rangschikking lopen de meningen uiteen per leeftijdscategorie. Bij 18-24-jarigen zou een minder mentaal belastende taak of rol een extra motivatie zijn voor 33 procent. Bij de 25-34-jarigen noemt een op vier ‘interessantere of meer betekenisvolle jobinhoud’. Voor 18 procent van de respondenten tussen 35 jaar en 55+ zou geen enkele factor kunnen bijdragen aan het later met pensioen gaan.

Wij wensen alle beleidsmakers die de hogere pensioenleeftijd echt willen realiseren goede moed. ‘De mensen’ willen het niet, zelfs de ‘hardwerkende Vlaming’ geeft verstek. Dwang doet vluchtroutes ontstaan. De belangrijkste stimuli zijn te duur. Of zien we dat verkeerd?
Deel uw mening via jos.gavel@hrsquare.be.

Bron: SD Worx

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen