< Terug naar overzicht

Langer werken? Met alle Chinezen…

De coronacrisis zorgde ervoor dat er in 2020 meer Belgen voor hun 65ste op pensioen zijn gegaan. Bij werknemers gaat het over 11,6 procent meer mensen, bij zelfstandigen is er een stijging met 3,9 procent. Ruim een op drie werknemers en goed de helft van de zelfstandigen die vorig jaar op pensioen gingen, deden dat voor de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. In de horeca speelde het corona-effect het meest: bijna zeven op tien zelfstandigen die in 2020 op pensioen gingen, deden dat voor hun 65ste. Langer werken? Met alle Chinezen, maar niet met den dezen.

Van de Belgische werknemers uit de private sector die in 2020 definitief afzwaaiden, deed bijna 37 procent dat voor de leeftijd van 65 jaar. Dat zijn er bijna 12 procent meer dan het jaar ervoor.

Mieke Bruyninckx, juridisch adviseur Kenniscentrum Acerta: “De voorwaarden voor werknemers en zelfstandigen om op pensioen te kunnen gaan zijn tussen 2019 en 2020 niet gewijzigd. Daar moeten we dus niet de verklaring zoeken voor de toename in het aantal Belgen dat voor de leeftijd van 65 de arbeidsmarkt verlaat. We kunnen misschien niet de volledige stijging door corona alleen verklaren, maar we vermoeden toch dat bij heel wat vervroegde pensioneringen het corona-effect heeft gespeeld. Medewerkers die in normale omstandigheden nog wat langer aan het werk zouden zijn gebleven, hebben door de gedwongen sluitingen, het thuiswerk, de schrik om het openbaar vervoer te gebruiken en het feit dat de 60’ers tot de risicogroep behoorden toch de beslissing genomen om wat eerder op pensioen te gaan in plaats van de resterende jaren nog uit te doen.”

De coronacrisis heeft er ook voor gezorgd dat er meer zelfstandigen vroegtijdig op pensioen zijn gegaan. De stijging (+ 3,9 procent) is weliswaar minder uitgesproken dan bij de werknemers, maar de absolute cijfers blijven wel erg hoog. Ruim de helft van de zelfstandigen (54,8 procent) die in 2020 op pensioen gingen, deed dat voor de leeftijd van 65 jaar.
De verwachting dat het corona-effect zich het felst liet voelen in de door corona hardst getroffen sectoren klopt. In de horeca, bijvoorbeeld, was de toename van zelfstandigen die voor 65 jaar met pensioen gingen met 12,4 procent flink wat hoger dan de gemiddelde toename met 3,9 procent.

Bron: Acerta. Gebaseerd op de werkelijke gegevens van 280.000 werknemers in dienst bij meer dan 35.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren en de gegevens van 210.000 zelfstandigen in hoofdberoep.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen